Francia elnökválasztás: Macron győzött Le Pen előtt az első fordulóban

A vártnál nagyobb az elnök győzelme.

2022. április 10., 21:33

Szerző:

Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök győzött a francia elnökválasztási első fordulójában vasárnap, az exit poll-eredmények szerint nagyobb különbséggel a szuverenista jobboldali Marine Le Pen előtt, mint amire előzetesen számítani lehetett – írta az AFP hírügynökség.

Macron a szavazatok 28,6-29,7 százalékát szerezte meg, Le Pen pedig a 23,3-24,4 százalékát négy közvélemény-kutató cég felmérése alapján. Harmadik lett 19,8-20,8 százalék közötti eredménnyel a radikális Jean-Luc Mélenchon. Yannick Jadot zöld párti jelölt, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere és a jobbközép Valérie Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus pedig azt, hogy Le Pent.

(Kiemelt kép: Montázs a francia elnökválasztás két legnagyobb esélyese, Emmanuel Macron és Marine Le Pen arcképéből. Fotó: Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

 

 

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.