Folytatódik a bolgár-orosz kémtörténet

Bulgária kémkedés vádjával kiutasított két orosz diplomatát. Állítólag a diplomaták titkos információkat adtak át az orosz nagykövetségnek.

 

 

2021. március 22., 18:38

Szerző:

A bolgár külügyminisztérium 72 órát adott két orosz diplomatának, hogy elhagyja az országot, miután az ügyészség vádat emelt hat ember, köztük jelenlegi és korábbi katonai hírszerző tisztek ellen Oroszország részére folytatott kémkedés címén – közölte a tárca hétfőn. A bolgár ügyészek szerint az állítólagos kémhálózat minősített információkat adott át a szófiai orosz nagykövetségnek Bulgáriával, a NATO-val és az Európai Unióval kapcsolatban. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton azt követően szólította fel Oroszországot, hogy ne kémkedjen Bulgáriában, miután őrizetbe vették a bolgár védelmi minisztérium hat munkatársát, mert minősített információkat adtak át Moszkvának.

A szófiai orosz nagykövetség még pénteken kijelentette, hogy az eset kapcsán „ismét csak démonizálni akarják Oroszországot”, és leszögezte, hogy a bírósági ítéletig véget kell vetni a spekulációknak az állítólagos nagykövetségi érintettséggel kapcsolatban.

 Az elmúlt 18 hónapban Szófia már hat orosz diplomatát utasított ki az országból kémkedés vádjával, jelentősen rontva a történelmileg igen szoros diplomáciai kapcsolatot a NATO- és EU-tagország Bulgária, illetve Oroszország között. Bulgária a Szovjetunió egyik legszorosabb szövetségese volt a kommunista időszakban. Szófia jelenleg is intenzív kulturális, történelmi és gazdasági kapcsolatot ápol Oroszországgal, amely az ország legfontosabb energiaellátó partnere.

 (Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.