Fogyóban a kitermelhető kőolaj Oroszországban

Most kellene rubelmilliárdokat befektetni az új olajkitermelési technológiákba.

2021. szeptember 19., 18:08

Szerző:

A jelenlegi technológiákkal gazdaságosan kitermelhető kőolaj kifogyhat Oroszországban, ahol évtizedek óta ez volt a legfőbb exportcikk – nyilatkozta a Bányászati Erőforrások hivatalának vezetője az Rt.com-nak.

„A gazdaságosan kiaknázható kőolaj mezők 20-21 évig tarthatnak ki” - kongatta meg a vészharangot Jevgenyij Petrov, aki gyorsan hozzátette, hogy van még bőven olaj Nyugat-Szibériában, de a jelenlegi technológiákkal ezt nem lehet gazdaságosan kitermelni, ezért most kellene rubelmilliárdokat befektetni az új olajkitermelési technológiákba – írja a HVG.

Januárban mélypontra esett vissza az olajkitermelés Oroszországban, mert a pandémia miatt a világpiac igényei is radikálisan csökkentek. Ennek következtében az olajárak is padlót fogtak. Most más a helyzet, mert a pandémia utáni nyitást követően a világgazdaság gyorsabban állt helyre, mint ahogy azt jósolták.

Csökken az olaj és a gáz szerepe az orosz gazdaságban, az első félévben az energia szektor mindössze a 15 százalékát adta a GDP-nek míg korábban jóval magasabb volt a részesedése. A csökkentés meglehetősen gyors, hiszen tavaly még csaknem 20 százalékos volt az energiaszektor részesedése. Jelentős részben a vegyipar és a nehézipar vette át az olaj és a földgáz kitermelés szerepét - írja az Rt.com.

(Kiemelt képünk illusztráció: Olaj szivárog a vízbe a kelt-oroszországi Nakhodka kikötőjénél. Fotó: Sputnik/AFP | Amur régió környezetvédelmi ügyészsége)