Finn vezérkari főnök: Készek vagyunk a háborúra

Fegyvert ragad az ország, ha az oroszok megtámadnák őket, szögezte le Timo Kivinen.

2022. június 22., 15:46

Szerző:

Finnország évtizedek óta felkészült egy esetleges orosz támadásra, amely így heves ellenállásba ütközne - jelentette ki szerdán a finn vezérkari főnök.

Timo Kivinen tábornok hangsúlyozta, hogy bár hazája jelentős fegyverkészleteket is felhalmozott, a háború esetén a legfontosabb mégis az emberek eltökéltsége lenne.

„A legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt jelenleg az ukrajnai háborúban is látjuk” - fogalmazott újságíróknak.

„Következetesen fejlesztettük védelmi rendszerünket, mégpedig éppen az Ukrajnában is felhasznált hadi technikát, azaz a tűzfegyvereket, fegyveres egységeket és légvédelmet” - magyarázta Kivinen.

„Ukrajna megakad az oroszok torkán, ahogy Finnország is megakadna” - tette hozzá.

A tábornok emellett pozitívan nyilatkozott a NATO-tagjelöltséggel járó közös légtérellenőrzési gyakorlatokról, amelyek szerinte a finn védelmet is erősítenék, valamint méltatta a szervezet azon elvét, mely szerint ha egyik tagországukat megtámadják, a többi a segítségére siet.

Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy „Finnország védelméért a legnagyobb felelősséggel továbbra is a finnek tartoznak”.

Finnország és az egykori Szovjetunió két háborút is vívott egymással a múlt században: az 1939 végén indított, téli háborúban és az 1941-ben kirobbant, folytatólagos háborúban körülbelül 100 ezer finn vesztette életét, de a Szovjetunió ennél jóval nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelnie, annak ellenére, hogy mindkét fegyveres konfliktus szovjet győzelemmel ért véget. A két országnak 1300 kilométeres közös határa van.

Jóllehet az 5,5 milliós Finnország évtizedeken át kitartott a semlegesség politikája mellett, a második világháború óta jelentős katonai arzenált épített ki, és - ellentétben sok nyugati országgal - nem törölte el a kötelező katonai szolgálatot sem: mintegy 280 ezer katonája és 870 ezer tartalékosa van.

Helsinki májusban - a mind ez idáig szintén semlegességét hangoztató Svédországgal közösen - adta be NATO-csatlakozási kérelmét az Ukrajna megtámadását követően.

Finnországban van emellett Európa egyik legerősebb tüzérsége, és manőverező robotrepülőgépekből is jelentős mennyiségre tett szert, nemrég pedig négy új hadihajót és 64 F-35-ös vadászrepülőgépet rendelt a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártótól. Helsinki a bruttó nemzeti termékének (GDP) két százalékát költi védelmi célokra, többet, mint sok NATO-tagország.

A védelmi minisztérium májusban végzett felmérésén a megkérdezettek körülbelül 82 százaléka azt felelte, fegyvert fognának, ha az országot támadás érné - emlékeztet a Reuters hírügynökség.

Helsinki és Stockholm május végén tárgyalásokba kezdett a csatlakozási kérelmüket ellenző Törökországgal. Ankara nem sokkal e kérelem beadása után közölte, hogy nem támogatja a két ország csatlakozását a szervezethez, azt vetve szemükre, hogy támogatják a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a szintén kurd vezetésű Népvédelmi Egységeket (YPG), amely a nyugati országok egyik leghatékonyabb szövetségese volt Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen folytatott küzdelemben.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter emellett felszólította őket, oldják fel bizonyos hadiipari termékekre vonatkozó korlátozásaikat.

(Kiemelt kép: Timo Kivinen finn vezérkari főnök. Fotó: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.