Szivárogtak az információk: Finnország kiutasít kilenc orosz diplomatát

Az orosz diplomatákat hírszerzési tevékenységgel vádolják.

2023. június 6., 18:59

Szerző:

Finnország kiutasítja a helsinki orosz nagykövetség kilenc diplomatáját – jelentette be kedden Sauli Niinistö finn elnök hivatala.  

Az érintett orosz diplomatákat a tájékoztatás szerint hírszerzési tevékenységgel vádolják. „A finn külügyminisztérium erről értesíteni fogja az orosz nagykövetet" – olvasható a közleményben. 

„Tevékenységük a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt sértette" – derült ki az állásfoglalásból, amely szerint a döntést Niinistö és a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg.

(Kiemelt képünkön: Sauli Niinistö finn elnök. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.