Szivárogtak az információk: Finnország kiutasít kilenc orosz diplomatát

Az orosz diplomatákat hírszerzési tevékenységgel vádolják.

2023. június 6., 18:59

Szerző:

Finnország kiutasítja a helsinki orosz nagykövetség kilenc diplomatáját – jelentette be kedden Sauli Niinistö finn elnök hivatala.  

Az érintett orosz diplomatákat a tájékoztatás szerint hírszerzési tevékenységgel vádolják. „A finn külügyminisztérium erről értesíteni fogja az orosz nagykövetet" – olvasható a közleményben. 

„Tevékenységük a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt sértette" – derült ki az állásfoglalásból, amely szerint a döntést Niinistö és a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg.

(Kiemelt képünkön: Sauli Niinistö finn elnök. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.