Finn külügyminiszter: Svédországgal egyszerre kell csatlakoznunk a NATO-ba

Ann Linde svéd külügyminiszter szerint a finnek döntése nagyban befolyásolja majd a svéd álláspontot. 

2022. április 29., 16:32

Szerző:

Nagyon fontos, hogy Svédország és Finnország egyidejűleg és azonosan határozzon a NATO-csatlakozás kérdéséről – jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter, miután találkozott svéd kollégájával pénteken Helsinkiben.

Haavistoval tartott közös sajtótájékoztatóján az MTI szerint Ann Linde svéd külügyminiszter rámutatott, hogy a két ország az eddigiekben is folyamatosan tájékoztatta egymást az ukrajnai háború miatt megkezdett biztonságpolitikai felülvizsgálatok fejleményeiről, így a két északi állam külügyminisztere egyetértett abban, hogy azonos időben, azonos döntést kell hozniuk a NATO-tagság kérdésében.

„Finnország döntése természetesen nagyban befolyásolni fogja Svédország döntését”

– nyilatkozott Linde, hozzátéve, hogy Svédország egyelőre nem foglalt állást a kérdésben. Haavisto hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő eljárások eredményeiről mind az EU-, mind a NATO-tagállamokat értesíteni fogják. A svéd miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy, amennyiben a parlament a NATO-csatlakozás mellett dönt, a kormány nem tervezi népszavazás kiírását a kérdésben.

(Kiemelt kép: Paul Wennerholm / TT News Agency / AFP)

 

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.