Feszült a helyzet a kelet-ukrajnaiak és a kárpátaljaiak között

Munkácsi források alapján sokan menekülnek Kelet-Ukrajnából Kárpátaljára, de a gazdagabb réteg luxuskörülményeket vár el.

2022. február 26., 18:27

Szerző:

Sokan menekültek biztonságba Kelet-Ukrajnából Kárpátaljára, köztük Munkácsra is. Az ide érkezők nagy része helyi források szerint inkább a gazdag réteghez tartozik. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, szolidaritásukat kifejezve a helyiek ingyen ételt biztosítottak számukra az éttermekben és ingyenes szállást is kaptak, azonban felháborodtak, hogy mindez nem jelent luxuskörülményeket. Hangosak voltak az utcán és dulakodtak, mondták. 

Munkácsi forrásunk szerint a menekültek között sok a férfi is, azonban a helyiek döntése szerint őket vissza akarják küldeni a kialakult helyzetre való tekintettel. A nők és a gyermekek viszont maradhatnak. „Az alkohol árusítását is betiltották, mert a gazdagok ott szórakoztak” – mondták. A helyiek az Ukrajna keleti részéből érkezők – és azok kulturális különbségei – miatt egy „kisebb helyi háborútól” tartanak.

Azt is megtudtuk, hogy Kárpátalján hatalmas az áruhiány a boltokban, ugyanis szinte minden, az országba érkező szállítmányt egyből keletre csoportosítanak át, hogy a háború sújtotta területeken legyen mit ennie az embereknek. 

Kárpátalján és sok egyéb helyen a katonákkal való szolidaritás végett az oltás felvétele miatt kapott összeget is egyből tovább küldik a civilek. Ez oltásonként ötszáz hrivnyát jelent. Ha valaki mindhárom oltást felvette, 1500 hrivnyát kap – ez mai árfolyamon nagyjából 16 ezer forint.

Ezen kívül arról is szó van, hogy a helyiek önkéntes polgárőrséget állítanak fel, amibe saját elhatározás szerint lehet jelentkezni. Állítólag aki beáll polgárőrnek, annak nem lesz kötelező a frontra mennie. 

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Dimény András/168)