Ferenc pápa: Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át

A katolikus egyházfő a holokauszt áldozataira emlékezett Szlovákiában.

2021. szeptember 13., 20:52

Szerző:

Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át – jelentette ki Ferenc pápa kedden, szlovákiai látogatása második napján a helyi zsidó közösség képviselőivel tartott találkozóján Pozsonyban, a holokauszt áldozataira emlékezve. A katolikus egyházfő az óvárosi Halpiac téren, az egykori zsinagóga helyén lévő emlékműnél tartott találkozón az MTI szerint azt hangsúlyozta, hogy a hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, amely a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál.

Ferenc pápa elmondta, egykoron egymás mellett állt a zsinagóga és a katolikus templom, ami jelképezte a két vallás békés egymás mellett élését. Hozzátette: a helyszín ugyanakkor a szlovák történelem egy sötét korszakának is jelképe, amikor zsidóellenes rendelkezések nemcsak jogtiprásokhoz vezettek, hanem több mint százezer szlovákiai zsidó deportálásához és halálához is. Az egyházfő óva intett a történelem megismétlődésétől, s attól is, hogy a múlt feledésbe merüljön, s helyét a felejtés és a tudatlanság vegye át.

A szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének (ÚZZNO) elnöke, Richard Duda a találkozón történelmi pillanatnak és a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezte Ferenc pápa jelenlétét a pozsonyi holokausztemlékműnél. Ferenc pápa hétfői hivatalos pozsonyi programja este ér véget, szálláshelyén, a pozsonyi apostoli nunciatúrán, ahol a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt, majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja egy rövid találkozón. Az egyházfő kedden az ország keleti részébe, Eperjesre és Kassára látogat.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa imát mond a Szent Péter téren 2021. július 4-én. Fotó: Vatikáni Média/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.