Ferenc pápa százezer euróval támogatja a lengyel-fehérorosz határon levő migránsokat

Az összegből jut a Lengyel Karitász katolikus szervezet támogatására is.

2022. január 18., 21:06

Szerző:

Ferenc pápa százezer eurós támogatásról döntött a Lengyelország és Fehéroroszország között feltartóztatott migránscsoportok számára – ezt jelentette be a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában elnevezésű vatikáni hivatal kedden.

A komoly összegből jut a Lengyel Karitász katolikus szervezet támogatására is a Lengyelország és Fehéroroszország „határán kialakult migrációs válság kezelésére". Ezzel egy időben Ferenc pápa ugyanekkora összeggel, további százezer euróval segíti a Rai tájfun sújtotta Fülöp-szigetek lakosságát is. A pénzt a helyi egyházon keresztül a szigetország legtöbb kárt szenvedett egyházmegyéibe juttatják el – közölte az MTI római tudósítója.

Az is kiderült kedden, hogy Covid a Vatikán falain belül is felütötte a fejét. A vatikáni sajtóiroda vezetője, Matteo Bruni bejelentette, hogy a pápa két legközelebbi munkatársa, Pietro Parolin és Edgar Pena Parra koronavírus-tesztje pozitív lett. Parolin bíboros államtitkár tünetei enyhék, Pena Parra helyettes államtitkár pedig tünetmentes. Jelenleg mindketten elkülönítették magukat és otthonukban vannak.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.