Ferenc pápa jobban van, klímakonferenciára utazik

A katolikus egyházfő intravénás antibiotikum kúrán van túl és már pénteken Dubajba utazik az ENSZ klímakonferenciájára, ahol egész nap tárgyal majd.

2023. november 27., 16:54

Szerző:

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek. Az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő számolt be, aki leszögezte, hogy katolikus egyházfőnek nincs tüdőgyulladása, de légzési problémái voltak. További részleteket nem közölt a Vatikán.

Az egyházfő szombaton influenzaszerű tünetekre hivatkozva lemondta aznapi programjait, vasárnap pedig nem személyesen mondta el beszédét a Szent Péter téren, hanem lakosztályából jelentkezett be, és üzenetét egyik munkatársa olvasta fel a pápa helyett.

Ferenc pápát még szombaton szűrővizsgálatnak vetették alá a Vatikántól nem messzi Gemelli-klinikán, ahol kizárták a tüdőgyulladás lehetőségét. Az utóbbi három napban intravénás antibiotikumos kezelést kapott, de hétfőn már fogadta Paraguay elnökét.

A Vatikán megerősítette, hogy az egyházfő szerdán megtartja az általános audienciát, amelyet a Szent Péter tér helyett az audienciateremben rendeznek meg, több más fontos programját azonban későbbre halasztja. Az előzetes program szerint pénteken Dubajba indul az ENSZ klímakonferenciájára, ahol várhatóan csaknem egész nap kétoldalú találkozókat tart a világ jelen lévő vezetőivel.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa a szentté avatás egyes okairól szóló szavazáshoz rendezett rendes nyilvános konzisztóriumon 2022. március 4-én a Vatikánban. fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)