Ferenc pápa az idősek és nagyszülők világnapja alkalmából mondott beszédet

A katolikus egyházfő a fiatalok és idősek közötti kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet.

2021. július 25., 16:44

Szerző:

Ferenc pápa az idősek és nagyszülők első világnapja alkalmából mondott beszédet az Úrangyala imádságát követően a vatikáni Apostoli Palota Szent Péter térre néző ablakából, írja az MTI. „Az nagyszülők és az unokák, az idősek és a fiatalok együtt mutatták be az egyház egyik legszebb oldalát, a generációk közötti szövetséget” – mondta a műtétje után még lábadozó egyházfő. 

„Minden közösséget meghívok, hogy ünnepeljük meg ezt a napot a nagyszülők és az idősek, a leginkább egyedül lévők meglátogatásával, és vigyük el nekik a Jézus közvetítette üzenetet: minden nap veled vagyok” – fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette: az időseknek szükségük van a fiatalokra, ahogyan a fiataloknak is az idősekre, különösen a mostani „mindent eldobunk” kultúrában.

„Az idősekben megvan a történelem életereje, amely felemelkedik és erőt ad a fának a növekedésre. Ha a fiatalok és az idősek nem találkoznak és nem beszélgetnek egymással, a történelem nem folytatódik, az élet nem folytatódik. Szükségünk van arra, hogy ez újrakezdődjön, ez a kultúránk előtt álló kihívás” – közölte a katolikus egyházfő. 

Ferenc pápa beszédében megemlékezett a kínai áradások áldozatairól és áldását küldte a tokiói olimpiai játékokra is. Az ünnepi szentmisét a Szent Péter-bazilikában szintén az idősek világnapjának szentelték, de a július 4-én műtéten átesett Ferenc pápa helyett Rino Fisichella püspök tartotta meg.

Kiemelt kép: Ferenc pápa imádkozik a Szent Péter térre nyíló irodája ablakából 2021. július 18-án. Fotó: EPA/CLAUDIO PERI)