Ferenc pápa: A búza nem lehet háborús fegyver!

A világ szegényebb országainak ellátását veszélyeztető gabonaválság miatt fejezte ki aggodalmát Ferenc pápa, aki a szerdai általános audiencián hangoztatta, hogy a búza nem válhat háborús fegyverré.

2022. június 1., 13:09

Szerző:

A katolikus egyházfő kijelentette, nagy aggodalmat kelt az ukrajnai búzaexportot sújtó blokád, amelytől több millió ember függ, mindenekelőtt a szegényebb országokban. Ferenc pápa felhívást intézett annak érdekében, hogy minden erőfeszítés megtörténjen a kérdés megoldására, az egyetemes emberi jognak számító táplálkozás biztosítására. Hangoztatta:

„azt kérem, hogy a búza, amely alapvető élelmiszernek számít, ne legyen háborús fegyver”. 

A pápa a római Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson mondott beszéde végén szólt az ukrajnai kikötőkben álló gabona-szállítmányokról, melyek nem tudnak elindulni. 

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa szombaton megtartja a korábban szokásos találkozóját hátrányos helyzetű gyermekekkel, ami a pandémia két évében elmaradt. A pápához érkező 160 gyermek között négy ukrajnai menekült gyerek is lesz, akik az utóbbi hónapokban jutottak el Rómába.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa (k) az ukrajnai háború elől elmenekült gyerekekkel találkozik a heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. március 30-án. MTI/AP/Andrew Medichini)