Felvonták a NATO lobogóját Helsinkiben, Finnország a szövetség 31. tagja lett

Finnország hivatalosan a NATO tagjává vált kedden, miután Helsinki képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli székházában – közölte a NATO.

2023. április 4., 16:02

Szerző:

A NATO tájékoztatása szerint Pekka Haavisto külügyminiszter Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken, a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok külügyminiszterének jelenlétében helyezte letétbe. 

Finnország ezzel az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.

A NATO legutóbb 2020. március 27-én, Észak-Macedónia csatlakozásával bővült.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Helsinkiben felvonták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kék-fehér lobogóit.

Ezzel a katonai szövetség és Oroszország közös határa egyik napról a másikra a kétszeresére nyúlt.

„Eddig egyedül védtük meg a hazánkat, ám mostantól számíthatunk arra, hogy külső segítséget kapunk, ha a helyzet eldurvulna. És természetesen segíteni is készek vagyunk, ha mások bajba kerülnek” – mondta Antti Kaikkonen védelmi miniszter a közszolgálati YLE televíziónak Brüsszelben. A tárcavezető Sauli Niinistö elnökkel és Pekka Haavisto külügyminiszterrel együtt vesz részt a Finnország csatlakozását kísérő keddi brüsszeli eseménysorozaton. 

Finnország keddi csatlakozása a katonai tömbhöz egybeesik a NATO létrehozásának 74. évfordulójával: a szövetséget alapító Washingtoni Szerződést 1949. április 4-én írták alá.

(Kiemelt képünk: Finn és NATO-zászlók lobognak a külügyminisztérium udvarán Helsinkiben 2023. április 4-ln. Fotó: Antti Hämäläinen/Lehtikuva/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.