Felrobbant egy benzinszállító Haitin, legalább 59-en meghaltak

Valamit több tucat sebesült is van.

2021. december 14., 16:25

Szerző:

Felrobbant egy benzinszállító kamion Észak-Haitin hétfőn késő éjjel, az első beszámolók még 40-50 halottról és több tucat sebesültről beszéltek, de a CNN már legalább 59 halottról tud. A robbanás Cap-Haitien északi kikötővárosban történt – jelentette be Ariel Henry miniszterelnök.

„Három napos gyászt rendeltem el az egész tartományban a tragédia áldozatainak emlékére, akiket az egész haiti nemzet gyászol”

– írta Twitter-bejegyzésében a kormányfő. Ariel Henry azt is bejelentette, hogy a kormány mobil tábori kórházat telepít a térségbe a sebesültek és az érintettek ellátására. Patrick Almonor, a kikötőváros polgármester-helyettese több mint ötven halottról tud, hozzátéve, hogy egyelőre lehetetlen azonosítani a holttesteket. Hangsúlyozta, hogy legalább húsz ház is kigyulladt a városban a robbanást követően. További részleteket egyelőre nem tudott közölni, és a rendőrség sem válaszolt a hírügynökségi megkeresésekre.

A Le Nouvelliste című, francia nyelvű fővárosi napilap arról számolt be, hogy több tucat sebesültet szállítottak kórházba, ahol fogytán vannak az egészségügyi készletek. „Teljesen le vagyunk terhelve” – nyilatkozta az újságnak Dr. Calhil Turenne orvos. David Larose, a kikötővárosban dolgozó építőmérnök az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy éppen a gépkocsiját vezetette hajnali egy órakor, amikor mentőautókat és hatalmas tömeget látott gyülekezni az út mellett. Hozzátette, hogy sokan vödrökkel merték fel a benzint a kamion mellett az utcáról, hogy hazavigyék, mivel a karib-tengeri országot súlyos üzemanyaghiány és égbeszökő benzinárak sújtják, amióta bűnbandák vették át az uralmat az üzemanyag-ellátási hálózat felett.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.