Feloszlatják a parlamentet

Korábban a király vagy a királynő kiváltsága volt – a regnáló miniszterelnök kérése alapján – a parlament feloszlatásának engedélyezése az Egyesült Királyságban. A rögzített választási ciklust előíró új parlamenti törvény óta először fordul elő, hogy a törvényhozás háza automatikusan feloszlatja önmagát az országos választások előtt. David Cameron II. Erzsébetnél tett mai látogatása ezért nem volt más, mint PR-akció.

2015. március 30., 17:57

Szerző:

David Cameron miniszterelnököt elkísérte koalíciós partnere, a liberális párt vezetője, Nick Clegg.

Látogatásuk a Buckingham Palace-ben teljesen értelmetlen – a The Independent beszámolója szerint. Csak azért mentek, hogy hallják még egyszer „dorombolni” a királynőt – jegyzi meg epésen a lap. A vizit időzítése sem véletlen, éppen egybeesett a munkáspárti Ed Milliband nagy dobásával, aki pont abban az időpontban udvarolt a baloldali üzletembereknek.


Visszatérve a királynői audienciáról a miniszterelnök a Downing Street 10 előtt intézett beszédet a néphez, melynek lényege egy éles határvonal meghúzása volt, közte és a baloldali pártvezető között. – A következő miniszterelnök, aki átlép ezen az ajtón, vagy Ed Miliband lesz, vagy én – mondta. 38 nap múlva önöknek nehéz döntést kell hozniuk: választhatnak egy növekvő gazdaságot, amely munkahelyeket hoz létre, biztosítja a javuló egészségügyhöz szükséges pénzeszközöket, valamint egy olyan kormányt, amelyik 30 millió keményen dolgozó ember adóját fogja csökkenteni, és biztonságos országot teremt. Vagy választhatják Ed Miliband gazdasági káoszt hozó Britanniáját, 3000 fonttal magasabb adókat a dolgozó családok számára és az ellenőrizetlen költekezést, melynek következménye az adósság növekedése és a munkahelyek elveszítése lesz – nyilatkozta David Cameron.

A mintegy öthetes kampány alatt több TV-vitát rendeznek a pártvezetők részvételével, amelyeken – természetesen – a miniszterelnök is jelen lesz, hiszen demokráciában nem fordulhat elő, hogy egy kormányfő vagy miniszterelnök-jelölt ne álljon ki vitára a riválisaival.

A BBC legutóbbi, március végi felmérése alapján így áll a pártok versenye:
• Con (Konzervatív párt) 34% +1
• Lab (Munkáspárt) 34% +0
• UKIP (UKIP) 13% +0
• Lib Dem (Liberális demokraták) 8% +0
• Green (Zöldek) 5% -1
• Other (Egyéb) 6% +0

Természetesen a választásokig még sok víz folyik le a Temzén, ezek a számok változhatnak a hátralévő öt hét alatt, de eldördült a startpisztoly, május 7-én szavaznak a britek.

Ollózta: Markó Beáta

Keressenek minket a

Facebookon is!