Felmentették Donald Trumpot a második impeachment-eljárásán is

Hét republikánus szenátor szavazott az elítélésre.

2021. február 14., 08:39

Szerző:

57 szenátor Donald Trump ellen, 43 a volt elnök felmentésére szavazott a szenátusban impeachment-eljárásban, így nem jött össze a kétharmados többség, amire az elítéléshez lett volna szükség. Donald Trumpot felmentették a vád alól, amit a képviselőház fogalmazott meg vele szemben közel egy hónapja, január 13-án. A Capitolium-ostrom öt ember halálához vezetett.

Trump elítéléséhez legalább tizenhét republikánus szenátornak kellett volna megszavaznia a demokraták javaslatát, az pedig már az egész szenátusi tárgyalás kezdetekor is egyértelmű volt, hogy nem fognak ennyien Trump ellen fordulni. A tárgyalás tétje az is volt, amenyiben átmegy a javaslat, akkor a volt elnököt eltilthatják a jövőbeli politikai szerepvállalástól - ez pedig a republikánus párt jövőjét tekintve nem lett volna a legjobb.

Az amerikai törvényhozás felsőháza keddtől máig tárgyalta az ügyet, mely során egészen a capitoliumi ostromról készült képek, információk is előkerültek. Trump ellen éppen egy hónapja szavazta meg a demokrata többségű képviselőház tíz republikánus kongresszusi képviselő támogatásával az alkotmányos vádeljárást. Ezzel Trump lett az első elnök, aki ellen másodszor is impeachment-tárgyalás indult a szenátusban, és először kellett egy hivatalból távozott elnök felelősségre vonásáról dönteni.

(BBC)