Felmentették Berlusconit

Felmentette a bíróság Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt a tanú megvesztegetése vádja alól egy fiatalkorú prostituálttal kapcsolatos 2013-as bírósági ügy kapcsán.

2022. november 17., 20:52

Szerző:

A most 86 éves volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 157 ezer eurót (65 millió forintot) fizetett Mariano Apicella olasz énekesnek azért, hogy hazudjon abban a 2013-as perben, amelyben azzal vádolták Berlusconit, hogy szexuális kapcsolatért cserébe pénzt adott egy éjszakai szórakozóhely 17 éves marokkói táncosnőjének.

Berlusconi ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádban, Roberto Felici római ügyész pedig kezdeményezte a vád ejtését. A politikus kijelentette, hogy elégedett az ítélettel.

A bíróság egyben felmentette Apicellát is a kenőpénz elfogadása, illetve a hamis tanúzás vádja alól elévülés miatt.

Apicella rendszeres vendégénekes volt a bunga-bunga néven ismert partikon. 2008 és 2009 között miniszterelnökként Berlusconi római, milánói és más olaszországi rezidenciáin rendezett bulikon több tucatnyi fiatal nő fordult meg, akik ezért pénzbeli juttatást kaptak. A botrány hozzájárult Berlusconi 2011-es miniszterelnöki bukásához.

Berlusconi a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetője, amely Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette kormánykoalíció tagja, kilenc év után tért vissza a parlamentbe, ahonnan 2013-ban adócsalás miatti jogerős ítélet miatt zárták ki.

Az egykori kormányfőt tavaly év végén bűncselekmény hiányában felmentette a korrupció vádja alól a partikkal összefüggésben egy sienai bíróság, Milánóban azonban még folyamatban van egy hasonló per.

 

(Címoldali képünkön Milánó, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből a részleges helyhatósági választásokon Milánóban 2021. október 3-án. A kétnapos részleges helyhatósági választásokon több mint ezerháromszáz önkormányzatot választanak újjá, számos tartományban parlamenti mandátumokat is megújítanak. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.