Fehér Ház: Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők – mondta el Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyi idő szerint hétfőn.

2022. július 12., 17:53

Szerző:

Sullivan hozzátette: az Egyesült Államok információi alapján Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára.

Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő visszautasította az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentéseit. Aláhúzta: az iszlám köztársaság a diplomáciai megoldás híve, bár megérti Oroszország NATO-val kapcsolatos aggodalmait. Egyúttal rámutatott: Irán és Oroszország technológiai együttműködése jóval az ukrajnai háború előtt kezdődött.

Irán hivatalosan semleges álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktusban, bár a teheráni kormány szimpatizál a moszkvai vezetéssel. Az iszlám köztársaság szorosabbra fűzte kapcsolatait Oroszországgal, miután az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan felmondta a bécsi atomalkut.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden Iránba utazik, ahol Ebrahim Raiszi iráni elnökön kívül Recep Tayyip Erdogan török államfővel is találkozik - mondta el Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden.

Törökország közvetítő szerepet tölt be az ukrajnai konfliktusban. Bár Ankara elítélte az orosz támadást, eddig tartózkodott a szankcióktól, miközben Bayraktar drónokat küld Ukrajnának.

(Kiemelt kép: az iráni hadsereg hivatala által 2021. november 7-én rendelkezésre bocsátott fájlképen egy katonai drónt lőnek a levegőbe egy katonai gyakorlat során az Omán-tenger partján, Irán tengerparti régiójában, Balusisztánban. Fotó: Iranian Army office / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.