Fegyveres utcai banda rabolt el egy 17 fős amerikai misszionárius csoportot Haitin

Gyerekek is vannak a túszok között. 

2021. október 20., 14:19

Szerző:

400 Mawozo nevű gerillacsoport ejtett túszul 16 amerikai és egy kanadai állampolgárt Haitin személyenként 1 millió dolláros váltságdíjat követelnek szabadon bocsátásukért cserébe – közölte a haiti igazságügyi miniszter kedden a The Washington Post című napilappal.

A 400 Mawozo, egy olyan utcai banda, amely a tömeges emberrablásokról híres, korábban vallási személyiségeket és templomokat vett célba. A misszionáriuscsoport egy árvaház meglátogatásáról tartott hazafelé, amikor elfogták őket. Öt gyermek is van a túszok között.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki azt mondta, hogy Biden elnök rendszeres tájékoztatást kap a külügyminisztérium és az FBI munkájáról, amelyet a csoport szabadon bocsátásának biztosítása érdekében végeznek. Kedden újságíróknak azt mondta, hogy nem beszélhet az erőfeszítések operatív részleteiről, és közölte, hogy az Egyesült Államok az emberrablás és a polgári zavargások veszélye miatt nem ajánlja a Haitire való utazást.

Az országban a világon a legmagasabb az egy főre jutó emberrablások száma. A misszionáriusok hétvégi elrablása része annak a riasztó hullámnak, amelyben a bandák felemelkedése és befolyása elemzők szerint az állam szerkezetét fenyegeti.

Júliusban meggyilkolták Jovenel Moïse elnököt, ami politikai vákuumot nyitott, és megjelentek a hatalomért versengő rivális frakciók. Augusztusban aztán egy erős földrengés rázta meg a nagyrészt vidéki déli országrészt, amely több mint 2200 ember halálát okozta, megrongálta a létfontosságú infrastruktúrát és hatalmas humanitárius válságot okozott, ami tovább destabilizálta az országot.

 

(Kiemelt képünk: Egy férfi biciklivel közlekedik az égő gumiabroncsok körül, amelyeket több szakmai szövetség és vállalkozás általános sztrájkra hívott fel, hogy elítéljék a Port-au-Prince-i bizonytalanságot 2021. október 18-án. Országos általános sztrájk ürítette ki hétfőn Haiti fővárosának, Port-au-Prince-nek az utcáit, a szervezők elítélték a gyorsan romló biztonsági helyzetet, amelyre az amerikai és kanadai misszionáriusok hétvégi elrablása is rávilágított. A 17 felnőtt és gyermek elrablása Haiti egyik pimasz bűnözői bandája által kiemelte az ország gondjait Jovenel Mose elnök júliusi meggyilkolását követően, és a nyugati félteke legszegényebb országában egyre növekvő törvénytelenség közepette. Fotó:
Richard PIERRIN / AFP)Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.