Mit ígért Biden Közép-Európának

"Katonai képességeket" hozhat a Jézuska. 

2021. december 10., 08:04

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök további "katonai képességeket" ígért csütörtökön a közép-európai NATO-tagállamok számára, illetve megfogadta, hogy jobban be fogja őket vonni a régióval kapcsolatos döntések meghozatalába – közölte Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó újságírókkal.

Biden arról is biztosította szövetségeseit, hogy a hátuk mögött semmiről sem fognak a régiót illetően megállapodni Oroszországgal. A litván tisztségviselő szerint Biden ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "nélkületek semmit, ami titeket érint".

Egy magas rangú amerikai illetékes Washingtonban kijelentette, hogy Biden ismételten hangsúlyozta: az Egyesült Államok kiáll az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelye mellett, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik.

Biden egyébként csütörtök este telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közölte: az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását. Az amerikai elnök a nap folyamán a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésekről tájékoztatta telefonon Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária vezetőit.

"Azt mondta, hogy további katonai képességek és biztosítékok lehetségesek ezekben az államokban" – ismertette Skaisgiryte, anélkül, hogy megnevezte volna pontosan mely országok lennének érintettek.

Az elnöki tanácsadó szerint Biden hangsúlyozta, hogy Ukrajna szuverén ország, amelynek saját magának kell döntenie a jövőjéről. Hozzáfűzte, hogy az amerikai elnök egyben figyelmeztette Putyint, hogy "nagyon súlyos, európai partnerekkel összehangolt következményei lennének" annak, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Alar Karis észt elnök a Bidennel folytatott telefonbeszélgetést követően Twitter-oldalán írt bejegyzésében ugyanakkor kiemelte, hogy "az európai biztonságot érintő kérdéseket a NATO tagállamainak kell megvitatniuk, külső országoknak nincs vétójoguk a NATO döntéseit illetően".

Biden kedden hosszú megbeszélését folytatott Putyinnal. Azt követően a Fehér Ház tudatta, hogy az amerikai elnök sem ígéretet, sem engedményeket nem tett az orosz elnöknek.

Az amerikai elnök elképzelései szerint több magas szintű megbeszélést tartanának Oroszországgal és az Egyesült Államok legalább négy fő észak-atlanti szövetségesével, "megvitatva nagy vonalakban Moszkva NATO-val kapcsolatos aggodalmait", illetve – mint fogalmazott – azt, hogy tudnak-e megoldást találni "a hőmérséklet lecsökkentésére a keleti front mentén".

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.