Ez lett a következménye a védettségi igazolásnak

Kiderült, mire volt hatással a védettségi igazolás Franciaországban.

2022. január 18., 21:34

Szerző:

Franciaországban a koronavírus elleni védettségi igazolás (oltási igazolás vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszt) fél évvel ezelőtti bevezetésének köszönhetően négyezer halálesetet sikerült elkerülni – derült ki egy, a kormányhoz közeli elemzőcsoport kedden közzétett számításából.

Az MTI szerint több tanulmány is kimutatta, hogy 2021 második felében a GDP 6 milliárd euróval nőtt az intézkedésnek köszönhetően. A védettségi igazolás nélkül a heti gazdasági össztermelés 0,6 százalékkal lett volna kevesebb a ténylegesen megtermeltnél – állítják francia közgazdászok és járványügyi szakértők.

A védettségi igazolás használatának közvetlen hatása volt a gazdasági termelésre, miután a beoltottak számára lehetővé tette, hogy kisebb kockázattal vegyenek részt a társadalmi és gazdasági kapcsolatokban, közvetett hatásként pedig csökkentette más szigorítások szükségességét 

– olvasható a tanulmányban. A CAE szerint a koronavírussal fertőzöttek száma 30 százalékkal több lett volna a kórházakban, és 45 százalékkal több lett volna az intenzív osztályokon 2021 végén a védettségi igazolás nélkül.

„Az oltásra jelentkezők körében mutatkozó növekedésnek mintegy fele a védettségi igazolásnak köszönhető 2021 második felében”

– jelentette ki Philippe Martin, a tanulmányt végző CAE elnöke a BFM hírtelevízióban.

Az augusztusban életbe léptetett védettségi igazolást a kormány tervei szerint hamarosan felváltja az oltottsági igazolás. 

(Kiemelt kép: Franciaország, Párizs 2021.12.04: A védettségi igazolás ellenőrzése. Fotó: Martin Bertrand /  Hans Lucas fotója az AFP-n keresztül)

 

21:34

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

21:22

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.