Ez az ukrán hadisikerek titka

Az ukránok szerint a britek és a németek által adományozott rakétarendszerek a felelősek az ukrán hadsereg harctéri eredményeinek egyharmadáért. Erről egy olyan ukrán parancsnok beszélt, akit Nagy-Britanniában képeztek ki.

2022. október 7., 07:30

Szerző:

Az orosz erőket visszaszorító ukrán hadsereg egyik megbecsült fegyverévé ált az M270-es, amerikai rakétavető rendszer, amelyből több darabot a brit hadsereg adott át. A lánctalpas járművekre szerelt fegyverrendszerrel orosz mobil parancsnoki állásokat, támaszpontokat, páncélos menetoszlopokat és lőszer raktárakat támadtak sikeresen az ukránok – számol be az InfoRádió londoni tudósítója. A Sky Newsnak a harctéren nyilatkozó, neve elhallgatását kérő parancsnok hat ilyen eszközt felügyel és azt mondta, hogy precíziós csapásokat tudnak végrehajtani, „mert a katonáim soha nem tévesztik el a célt”. Miközben megköszönte a briteknek a kiképzést, azt is hozzátette, hogy Ukrajnának a keleti fronton elért harctéri sikerei egyharmadát a tőlük kapott – először 1983-ban hadrendbe állított – M270-es és a német MARS II rakétavetőnek köszönhetik.

Ukrán sikerek a Denyper mentén

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetve elismerte a súlyos orosz veszteségeket, amikor tanárokkal találkozva úgy fogalmazott, hogy a frissen elcsatolt négy ukrán régióban szavai szerint „az új területeken stabilizálódni fog a helyzet”. Az orosz haditudósítók és katonai bloggerek jóval kevésbé köntörfalaznak, amikor a helyzet súlyosságáról írnak. Roman Szaponkov, az orosz állami tévé tudósítója azt írta a Telegramon, hogy Oroszország elveszíti Herszont – amit a háború elején viszonylag könnyen foglalt el. „Barátaim, nem tudom, mit mondjak. A nyugati part északi részéről történő visszavonulás katasztrófális” – írta, majd felsorolta több falu nevét, ahogy szavai szerint „a srácaink vére folyt”. 

Szerdán az ukrán déli parancsnokság közölte, hogy 9-15 kilométerrel haladtak előre Herszon régióban, Krivij Rih (oroszul Krivoj Rog) várostól délre, a Dnyeper folyó mentén. Jack Watling, a brit Királyi Egyesített Szolgálatok Intézet – egy katonai elemzőközpont – vezető elemzője szerint ugyanakkor nincs bizonyíték a körzetben az orosz erők olyan összeomlására, mint Harkivnál – bár, a második védvonalba vonultak vissza. Viszont, ha az ukránok ezt is áttörik, akkor már a ritkábban használt, drága HIMARS rakétarendszereknél olcsóbb tüzérséggel vághatják el az orosz utánpótlási útvonalakat és csapdába ejthetik az oroszokat a Dnyeper nyugati partján.

A pontosság az ukránok által használt rakétavetők titka

Visszatérve a britek által az ukránoknak adott mobil rakétavetőhöz, az eszközt három katona kezeli, akik elmondták, hogy másfél hónapja tart a missziójuk és nap minden órájában harckészültségben vannak – van, amikor 50 rakétát lőnek ki – és a járműben alszanak. Parancsnokuk arról beszélt, hogy csak „nagyon értékes célpontokra csapnak le”, mert véges a precíziós lőszer mennyisége, amely akár 70-80 km-re tud elrepülni. Viszont mivel pontos, kevesebbet is kell felhasználniuk. Az orosz rakétavetőkkel ezzel szemben tüzet kell zúdítani a célpontra, hogy meg tudják semmisíteni azt, amihez több rakéta kell és ezáltal nagyobb a polgári áldozatok valószínűsége is. A britek a napokban közölték, hogy meg akarják duplázni M270-es készleteiket, és hogy az új rakétavetők már 150 km-re tudnak majd ellőni.

(Kiemelt képünk: Finn katonák a finn hadsereg által üzemeltetett M270-es rakétarendszer előtt állnak a Cold Response 22 nemzetközi hadgyakorlat alatt a norvégiai Setermoenben, 2022. március 22-én. Fotó: Jonathan NACKSTRAND/AFP)