Rakétacsapások Herszonban – Mégis elindul az ukrán déli offenzíva?

Rakétacsapás érte pénteken Herszonban a Moszkva-barát közigazgatás épületét, Luhanszkban megölték a szakadár köztársaság főügyészét és helyettesét, a megszállt Berdjanszkban pedig a város polgármester-helyettesét és az oroszok által kinevezett közigazgatásban ugyancsak tisztséget vállalt feleségét.

2022. szeptember 16., 19:51

Szerző:

A herszoni közigazgatás épületét a helyi hatóságok szerint legkevesebb öt amerikai gyártmányú HIMARS rakétával támadták. Késő délutáni bejelentés szerint ezek közül egyet nem sikerült elfogni. A rakétacsapás következtében legkevesebb három ember életét vesztette, 13 pedig megsebesült. 

Szergej Jeliszejev, a herszoni katonai-polgári közigazgatás vezetője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint túlélte a támadást. Egyik helyettese, Jekatyerina Gubarjova „ukrán banditák aljas terrortámadásának” minősítette a történteket. Telegram-csatornáján azt írta, hogy a csapás áldozatai civilek, a támadás idején a közigazgatás épületében nem tartózkodtak katonák. 

Gubarjova szerint a Moszkva-barát kormány tagjai valamennyien túlélték a támadást. A támadás idején az épületben a megye polgármesterei tanácskoztak. 

Luhanszkban pénteken robbantásos merénylet végzett a szakadár köztársaság főügyészével, Szergej Gorenkóval és helyettesével, Jekatyerina Sztyelgenkóval. A házilag összeszerelt pokolgép a TASZSZ szerint a főügyész hivatalában robbant fel. 

Leonyid Paszecsnyik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője a támadást követően a Telegramon „terrorista államnak” bélyegezte Ukrajnát. Közölte, hogy az elkövetők felkutatása megkezdődött. 

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja közölte, hogy Berdjanszkban meggyilkolták Oleg Bojkót, a városnak a lakóépületekért és közművekért felelős polgármester-helyettesét és feleségét, Ljudmila Bojkót, a városi választási bizottság elnökét. Az asszony a régió Oroszországhoz csatlakozásáról tartandó népszavazás előkészítésén dolgozott. 

Rogov bejelentette, hogy az ukrán hadsereg ismét tűz alá vette a régióban működő atomerőművet. Azt is mondta, hogy naponta többtucatnyi, a régió „felszabadított” területeire való behatolással próbálkozó ukrán rohamosztagot és szabotőrt semmisít meg az orosz felderítés és a tüzérség. 

A Herszon várost ért rakétatámadást megelőzően Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetőjének helyettese a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a régió határánál, az Ingulec folyó megemelkedett vize megrongálta az ukrán erők átkelőit, ezért egységeik taktikai bekerítésbe kerültek. Az áradást az okozta, hogy a folyó felsőbb folyásán a gátakat felrobbantották. 

Sztremouszov egyébként a TASZSZ-nak nyilatkozva azzal vádolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az ukrán erők által nemrégiben visszafoglalt Harkiv megyei Izjumban ugyanazt a provokációt fogja elkövetni, mint tavasszal Bucsában, amikor tömeggyilkossággal vádolta a kivonult orosz megszálló erőket. Sztremouszov azt állította, hogy az ukránok ezúttal is az általuk meggyilkolt emberek holttestét készülnek bemutatni a nyugati sajtónak.

Mint arról korábban többször is írtunk az ukrán „déli offenzíva” elhitetéséhez komoly, összehangolt munka és kitartó, hónapokon át folyó dezinformációs kampány kellett, hogy végül keleti irányban, Harkiv felé támadva szerezzenek vissza megszállt területet a megszálló orosz erőktől. A lapunk által megszólított Oroszország-szakértő szerint ha Kijevben meglátják a lehetőséget, akkor lehet számítani még hasonló támadásra.

(Kiemelt képünk: Egy orosz katona járőrözik az utcán Herszonban 2022. május 20-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)