Brit kémek: az ukrán erők megállíthatatlanok

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az ukrán erők egyre közelebb jutnak az oroszok utánpótlási csomópontjához, már rakéta támadást is mérhetnek. 

2022. október 5., 10:29

Szerző:

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az ukrán erők tovább nyomulnak az észak-keleti és déli frontvonalon. 

  • Észak-keleten, Harkiv Oblasztnál Ukrajna konszolidálta az Oszkil folyótól keletre található jelentős területet. A folyón átlépve 20 kilométerrel tolták közelebb a frontvonalat az orosz utánpótlási útvonal egy csomópontjához, Szvatove városához. 
  • Nagy valószínűséggel most már képesek rakéta támadást indítani az oroszok számára kulcsfontosságú, Szvatovéból Kreminnába tartó útra, mely csapás még jobban megbéníthatja majd a keleti régiókban tartózkodó orosz hadsereg utánpótlását. 

  • Ahogy az ukrán erők egyre közelebb jutnak az oroszok által múlt pénteken annektált Luhanszk régió határához, az orosz vezetőség körében nagy valószínűséggel fokozódik a feszültség.  

Az ukrán offenzíva jelentős előre haladása már október 3-án, hétfőn látszódott, és az orosz védelmi minisztérium is megerősítette. 

 

(Kiemelt képünk: Egy BM-21-es "Grad" többszörös rakétavető tüzel orosz állásokra Harkiv térségében 2022. október 4-én.Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.