Ez a szomszéd ország kész további NATO-csapatokat befogadni az ukrán válság miatt

Arra az eshetőségre is fel akarnak készülni, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz Ukrajna ellen.

2022. január 26., 16:18

Szerző:

Románia a NATO védelmi és elrettentő képességének magas szinten tartását szorgalmazza, és kész további szövetséges csapatokat befogadni az ukrán válság kapcsán – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülését követően.

Iohannis leszögezte: a feszültség csökkentésében a párbeszédnek kell elsődleges szerepet játszania, de arra az eshetőségre is fel készülni, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz Ukrajna ellen.

Románia biztonsága megerősítése érdekében konkrét tárgyalásokat folytat az amerikai és szövetséges katonai jelenlét növeléséről, intézményei pedig felkészülnek esetleges menekülthullámra, illetve azoknak a negatív következményeknek a kezelésére, amelyek a gazdaságot, energiaellátást, vagy pénzügyi szektort érhetik – ismertette a CSAT döntéseit az államfő.

(Kiemelt kép: BMP-1 és BMP-2 kétéltű gyalogsági harcjárművek a NATO Sea Breeze-2019 gyakorlaton, az ukrajnai Odesszában. Fotó: Igor Maslov / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.