A hidegháború óta nem volt akkora orosz katonai készültség, mint most

Az oroszok szerint csak a védekezésre gyakorolnak, a Nyugat háborútól tart.

2022. február 9., 11:16

Szerző:

Február 10. és 20. között tartja a Szövetségi Eltökéltség – 2022 elnevezésű hadgyakorlatát Oroszország és Fehéroroszország. A Lukasenka vezette országba már mintegy 30 ezer orosz katona érkezett tankokkal, harci repülőkkel és nukleáris robbanófejek célba juttatására is képes rakétákkal. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február elején azt mondta, a hidegháború óta nem zajlott olyan jelentős orosz csapattelepítés Fehéroroszországban, mint amilyen most.

Oroszország és Fehéroroszország is azt hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlat kizárólag a védelemre való felkészülést szolgálja, nem készülnek támadásra. Ukrán és nyugati félelmek szerint azonban ha Moszkva valóban Ukrajna megtámadását tervezi, a 30 ezer főnyi, Fehéroroszországban tartózkodó orosz katona északról támadhatná meg keleti szomszédunkat, és onnan könnyen elérné a fővárost, Kijevet. A fehérorosz határtól ugyanis mindössze 90 kilométerre található az ukrán főváros.

A Portfolio kiemelte, az orosz csapatok fehéroroszországi jelenléte közvetlen fenyegetést jelent Lengyelországra és a balti államokra is. Erre válaszul megkezdődött az amerikai katonák Lengyelországba és Romániába telepítése, Ukrajna pedig saját hadgyakorlattal válaszol az orosz–fehérorosz hadgyakorlatra.

(Kiemelt kép: Alexey Kudenko / Sputnik via AFP)