Évtizedek óta először miséztek ukránul a kijevi barlangkolostor székesegyházában

Évtizedek óta péntek este tartottak először ukrán nyelven karácsonyi misét az ezeréves kijevi barlangkolostor, a Pecserszki Lavra székesegyházában.

2023. január 7., 18:27

Szerző:

Az UNESCO világörökségének listáján szereplő kijevi barlangkolostor székesegyházába a mínusz 10 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére áradtak a hívők. A Dnyeper folyó jobb partján álló székesegyház és kolostoregyüttes évszázadok óta zarándokhely. Ukrajna függetlenségének 31 éve alatt most először tartották ukrán nyelven a misét. A jól ismert karácsonyi énekeket éneklők között egyenruhás ukrán katonák is voltak.

Az ukrán kormány csütörtökön vette vissza a Pecserszki Lavra Nagyboldogasszony-székesegyházát és a refektóriumának templomát. A két létesítmény idáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyának” használatában volt. Epifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája, az orosz ortodox egyházból kivált Ukrán Ortodox Egyház feje inkább a háborúról beszélt, mint a karácsonyról.

„Nemzetként békésen szeretnénk élni, jó megértésben a szomszédainkkal. Az ellenség azonban alattomosan és hitványul megszegte a békét, lerohanta a földünket, a vérünket ontja, halált oszt és le akarja rombolni az államiságunkat és az ukrán önazonosságunkat” 

– mondta főpap a misén. „Azok, akik fogságban tartanak bennünket, nem tudják elviselni az eredményeinket és a sikereinket” – tette hozzá. „A sátán gyűlölködése és kapzsisága késztette őket a háborúra, de biztosan veszíteni fognak. Az igazság a mi oldalunkon áll” – hangzott el. A konstantinápolyi pátriárka 2019-ben ismerte el autokefálnak, azaz önállónak az ukrán ortodox egyházat.

(Kiemelt képünk: Kiev-Pechersk Lavra, barlangkolostor, UNESCO Világörökség, Kijev, Ukrajna, Európa. Fotó: Gavin Hellier / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.