Levonták az orosz-ukrán háború tanulságát Brüsszelben

Át kell állni a megújuló energiaforrásokra – jelentette ki az Európai Tanács Elnöke.

2022. május 31., 18:17

Szerző:

Finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, kétnapos, brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően kedden.

Charles Michel a sajtótájékoztatóján kiemelte: az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis – mint mondta –, az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét.

Az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát – ezt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki kedden délután, az uniós tagállami vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a RePowerEU tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron 5 uniós tagállam irányában leállította a gázszállítást. Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését.

„A megújuló energiaforrások jót tesznek a klímának, elősegítik a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, biztosítanák az energiaellátást, továbbá munkahelyeket teremtenének”

– jelentette ki az EB elnöke.

(Kiemelt képünk illusztráció. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Denisz Smihál ukrán miniszterelnök (j) a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban tartott találkozójukon 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER / Ukrán miniszterelnöki sajtószolgálat / AFP)