Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel döntésével merőben új helyzet állt elő.

2024. január 7., 10:56

Szerző:

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon – írja a Politico cikke alapján a 444. Michel szóvivője meg is erősítette a bejelentést a brüsszeli újságnak.

Amennyiben Michelt megválasztják és az uniós vezetők addig nem tudnak dönteni a megüresedett tanácsi poszton az utódjáról, a soros elnökséget ellátó ország vezetője bonyolítaná az Európai Tanács ügyeit, praktikusan ő töltené be az elnöki feladatokat. Júliustól a soros elnökséget Magyarország viszi, tehát ebben az esetben Orbán Viktorra szállna az Európai Tanács irányítása. Ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán között fennálló viták miatt – írja a Politico.

(Kiemelt kép: Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Tanács 2022. december 15-i brüsszeli csúcstalálkozója előtt. (Fotó: Ludovic MARIN / AFP))

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).