Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel döntésével merőben új helyzet állt elő.

2024. január 7., 10:56

Szerző:

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon – írja a Politico cikke alapján a 444. Michel szóvivője meg is erősítette a bejelentést a brüsszeli újságnak.

Amennyiben Michelt megválasztják és az uniós vezetők addig nem tudnak dönteni a megüresedett tanácsi poszton az utódjáról, a soros elnökséget ellátó ország vezetője bonyolítaná az Európai Tanács ügyeit, praktikusan ő töltené be az elnöki feladatokat. Júliustól a soros elnökséget Magyarország viszi, tehát ebben az esetben Orbán Viktorra szállna az Európai Tanács irányítása. Ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán között fennálló viták miatt – írja a Politico.

(Kiemelt kép: Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Tanács 2022. december 15-i brüsszeli csúcstalálkozója előtt. (Fotó: Ludovic MARIN / AFP))

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.