„Európa-barát” kormányt alakít Montenegró

Bejelentette választási győzelmét az Európa Most! mozgalom vezetője, Milojko Spajic a montenegrói előrehozott parlamenti választások után. 

2023. június 12., 11:22

Szerző:

Az előzetes eredmények szerint a centrista párt a szavazatok mintegy 26 százalékát szerezhette meg, így koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz Montenegróban. A volt pénzügyminiszter Milojko Spajic azt mondta, „Európa-barát” kormányt alakít. A választásokon a második helyet valószínűleg az 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS), a harmadikat a Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség szerezte meg – írja az euronews

Az Európa Most mögött a Szocialisták Demokrata Pártja mintegy 23 százalékkal kerülhet a második helyre a helyi közvélemény-kutató szerint. A többpártrendszer kilencvenes évekbeli bevezetése óta most volt a legalacsonyabb a választói részvétel. Az állami választási bizottság várhatóan a napokban hirdeti ki a végleges eredményt. A szavazásra azután került sor, hogy Milos Djukanovic elvesztette az elnökválasztást áprilisban, így három évtized után le kellett mondania a hatalomról. Milojko Spajic gyors kormányalakítást szeretne, de helyi elemzők szerint ez nem lesz könnyű feladat.

(Kiemelt képünkön: Milojko Spajic, a leendő montenegrói kormány miniszterelnök-jelöltje nyilatkozik a sajtónak a választások után Podgoricában, 2023. június 11-én. A montenegróiak június 11-én az urnákhoz járultak, hogy leadják szavazataikat a parlamenti választásokon, amelyek célja, hogy véget vessenek a hónapok óta tartó politikai patthelyzetnek, miután a kormány tavaly augusztusban összeomlott. Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP)