Még az EU külügyminiszterei is összeülnek a titkos brit–amerikai–ausztrál paktum miatt

Világszerte komoly feltűnést keltett a háromoldalú megállapodás, amelynek elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal.

2021. szeptember 20., 17:27

Szerző:

Az Európai Unió-tagállamok külügyminiszterei az ENSZ-közgyűlés keretében tárgyalásokat folytatnak a múlt héten bejelentett brit–amerikai–ausztrál biztonsági partnerségi megállapodásáról (AUKUS) – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, írja az MTI. A szóvivő közölte: a helyi idő szerint keddre virradóra tervezett kétórás egyeztetés célja, hogy a külügyminiszterek megvitassák a megállapodás hatásait és következményeit az EU-ra nézve.

„Ez nem rendkívüli ülés lesz, hanem az uniós miniszterek hagyományos találkozója a közgyűlés keretében, melynek során megvitatják az összes aktuális napirenden lévő kérdést, a legújabb fejleményeket, amelyek komoly hatással vannak az EU-ra vagy tagállamaira” – tette hozzá. A világszerte komoly feltűnést keltő háromoldalú megállapodás elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a kezdeményezést bejelentő közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

A kezdeményezés nyomán ugyanakkor Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött, több mint 50 milliárd dolláros szerződését, amellyel kivívta a párizsi vezetés haragját. Franciaország válaszként visszahívta amerikai és ausztrál nagykövetét is, míg Jean Yves Le Drian francia külügyminiszter súlyos bizalomvesztésről beszélt.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője múlt héten azt nyilatkozta, hogy a háromoldalú megállapodás tükrében az uniónak előtérbe kell helyeznie saját biztonsági és védelmi politikáját, különösen az indiai–csendes-óceáni térégben. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a felek nem tájékoztatták az EU-t a megállapodásról. Az uniós szóvivő szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, „nagyon szoros figyelemmel” követi az egyezmény alakulását.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadol)