Európa Tanács: a roma történelemnek alakítania kell Európa sorsát is

Az Európa Tanács és az Európai Unió is hivatalos nyilatkozatban emlékezett meg a roma holokauszt emléknapjáról.

2023. augusztus 2., 08:18

Szerző:

Emlékezni kell a második világháború során meggyilkolt romák százezreiről, és gondoskodni arról, hogy a roma történelem életben maradjon, és alakítsa Európát - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapját megelőzően kedden.

Dunja Mijatovic, az interneten is közzétett közleményében azt írta, a romák múltjával és jelenével kapcsolatos oktatás hiánya olyan helyzethez vezetett Európában, amelyben a román napi szinten gyűlölettel, erőszakkal és mindent átható megkülönböztetéssel szembesülnek.

A romák történelme elismerésének építőelemként kell szolgálnia a cigányellenesség, a társadalmi kirekesztés, a szegregáció és a romák marginalizálódásának leküzdésére irányuló szakpolitikák kidolgozásához és megfelelő végrehajtásához - húzta alá.

Az emberi jogi biztos kiemelte: a történetírás oktatása és a történelemtanítás az emberi jogi jogsértések megelőzésének egyik eszköze. Emellett szükséges emlékművek és emlékhelyek létrehozása is a holokauszt roma áldozatai számára, igazságtételi és megbékélési bizottságok felállítása, a roma aktivisták részvételének biztosítása az igazságszolgáltatási folyamatokban, valamint a cigányellenesség elismerése a romákat célzó rasszizmus sajátos formájaként - írta.

A roma holokauszt évfordulójának emlékeztetőül kell szolgálnia az állami hatóságok számára, hogy eltökélten lépjenek fel e cél, valamint a közös örökség és kulturális sokszínűség megőrzése érdekében a jelen és a jövő generációi számára - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos és Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy

a holokauszt oktatása továbbra is elengedhetetlenül fontos a diszkrimináció elleni fellépéshez, és a cigányellenesség, az antiszemitizmus, az előítéletesség és a gyűlölet elleni sikeres küzdelemhez.

A hátrányos megkülönböztetéssel szembeni fellépésnek lehetővé kell tennie mindenki számára, hogy emberi méltósága és alapvetői jogai ne szenvedjenek csorbát - jelentették ki.

Az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a tagállamok kötelezzék el magukat a romák egyenlőségének, társadalmi befogadásának és részvételének előmozdítását célzó uniós stratégiai keretrendszer mellett. Európának kötelessége megvédeni a kisebbségeket a rasszizmustól és a hátrányos megkülönböztetéstől - húzták alá

„Együtt kell fellépnünk és közös erővel fel kell számolnunk a cigányellenesség minden formáját” - tették hozzá a nyilatkozattevők.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

(Kiemelt kép: A Roma élet menetének résztvevői Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél 2018. augusztus 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán)