A cigányellenesség ellen szólalt fel az Európa Tanács főtitkára

A cigányellenesség a rasszizmus sajátos formája, a faji felsőbbrendűségen alapuló ideológia, amely változatos és alattomos formákban nyilvánul meg napjainkban is Európa számos részén – hívta fel a figyelmet Marija Pejcinovic Buric az Európa Tanács (ET) főtitkára a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából közzétett sajtóközleményében.

2022. augusztus 2., 12:40

Szerző:

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát, főként gyermekeket és nőket gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban. „Ez a szörnyű esemény központi szerepet játszik a roma holokauszt történetében, amelyben a gyűlölet, a kizsákmányolás és a megbélyegzés mérföldkövek voltak a tömeggyilkossághoz vezető úton. Az emlékezés alapvető fontosságú, ahhoz hogy ilyen bűncselekmények ne ismétlődhessenek meg” – hangsúlyozta a strasbourgi szervezet főtitkára.

Kiemelte:

az Európa Tanács továbbra is elkötelezett és aktív a diszkrimináció, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelemben. Idén májusban a szervezet tagállamai elfogadták a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemről szóló ajánlást, amely útmutatást nyújt a tagállami hatóságoknak, hogy miként vezethetnek be átfogó intézkedéseket ellene.

Mint hangsúlyozta, az ET programok segítségével erősíti a romák történelmének és kultúrájának bevonását az iskolai tananyagokba. Ez fontos ahhoz, hogy az iskolákban a fiatalok számára tényeken alapuló történelmet tanítsanak – emelte ki a horvát politikus.  

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a roma emberek megkapják azt a tiszteletet és méltóságot, amely mindenkit megillet, most is és a jövőben is – emelte ki Marija Pejcinovic Buric.

(Kiemelt kép: Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára sajtótájékoztatót tart az Európa Tanács 46 tagállama külügyminisztereinek éves ülését követően Torinóban 2022. május 20-án. Fotó: Marco BERTORELLO / AFP)