Most kezdődik az olimpia Észak-Koreában

Ismét némi spéttel kezdték el a közvetítéseket.

2021. augusztus 13., 07:23

Szerző:

Kim Dzsongunék augusztus 10-én adták le az első olimpiai közvetítést az állami tévében, a záróünnepség után két nappal. A július 21-i női focimeccset választották, amiben a brit női válogatott 2-0-ra győzött Chile ellen. Azt a BBC szerint azt sem tudni, honnan szerezték meg a felvételt a meccsről.

Észak-Koreai a korábbi években általában már néhány nappal a nyitóünnepségek után kezdte el sugározni a sporteseményeket. A tokiói olimpiára nem is küldtek sportolót, mert Észak-Korea azt állította, így akarják megvédeni őket a koronavírustól. 1988 óta ez volt az első nyári olimpia, amin nem vett részt észak-koreai versenyző, 1988-ban bojkottálták a szöuli négykarikás játékokat.

Kim Dzsongunék azt is állítják, náluk egy koronavírus-fertőzött sincs, de virológusok szerint ez nem túl valószínű. Ettől viszont még komoly hatása van a bezárkózásnak: az országból menekülő külföldi diplomaták beszámolója szerint súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány tapasztalható Észak-Koreában.

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.