Észak-Korea háborús eszközeit villogtatja: rakétakilövés történt a Koreai-félszigeten

Kim Jodzsong: Nagyfokú támadóeszközök természetesen szerepelnek háborús elrettentő eszközeink között.

2021. szeptember 28., 12:07

Szerző:

Észak-Korea dél-koreai tisztviselők nyilatkozatai szerint egy feltehetően rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Koreai-félsziget keleti partjainál lévő vizekre, néhány órával azelőtt, hogy Szöul egy új tengeralattjárót indított – írja a CNN.

A rakétát helyi idő szerint kedd reggel 6 óra 40 perc körül lőtték ki – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága egy közleményben, hozzátéve, hogy a dél-koreai hadsereg „készenléti állapotot tart fenn az esetleges további kilövések esetére.”

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője, Boo Seung-csan egy keddi tájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy Phenjan kísérlete „sajnálatos, mert olyan időszakban történt, amikor a politikai stabilitás a Koreai-félszigeten nagyon kritikus”. Phenjanban egyébként tiltott a ballisztikus rakéták és a nukleáris fegyverek tesztelése. A korábbi ilyen kísérletek nemzetközi visszatetszést és az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit váltották ki.

Az amerikai hadsereg hawaii Indo-csendes-óceáni parancsnoksága közölte, hogy konzultál szövetségeseivel és partnereivel az észak-koreai kísérlettel kapcsolatban. „Bár úgy értékeltük, hogy ez az esemény nem jelent közvetlen fenyegetést az amerikai személyzetre vagy területre, illetve szövetségeseinkre, a rakétaindítás rávilágít (Észak-Korea) tiltott fegyverprogramjának destabilizáló hatására” – közölte az amerikai hadsereg.

A keddi rakéta tesztelésről szóló hír közvetlenül azelőtt érkezett, hogy Kim Szong észak-koreai képviselő felszólalt az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban, ahol az Észak- és Dél-Korea közötti szakadékot siratta, és bírálta az Egyesült Államok jelenlétét a térségben. „A Korea-közi kapcsolatok soha nem szabadultak ki az amerikai beavatkozás és akadályozás árnyékából” – mondta Szong Washington és Szöul szoros kapcsolatára hivatkozva.

A rakétakísérlet Észak-Korea harmadik kísérlete ebben a hónapban. Szeptember 11-én és 12-én Phenjan közölte, hogy nagy hatótávolságú cirkálórakétákat tesztelt. Szeptember 16-án pedig Észak- és Dél-Korea is ballisztikus rakétákat tesztelt, növelve a feszültséget a bolygó egyik legvillongóbb régiójában – írja a CNN.

Kim Jodzsong észak-koreai vezető, aki Kim Jong Un vezető húga, a múlt héten azt mondta, hogy Észak-Korea helyre akarja állítani a Korea-közi kapcsolatokat, és felvetette a közös összekötő iroda újbóli felállításának lehetőségét, amelyet Észak-Korea tavaly júniusban megsemmisített.
A dél-koreai egyesítési minisztérium „jelentőségteljesnek” üdvözölte Kim üzenetét a „konstruktív” megbeszélések lehetőségéről. Az elnöki Kék Ház nem adott hivatalos választ. Beszédében Kim nagykövet azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a térségben tartott hadgyakorlatokkal „ellenségessé teszi” országát, és kijelentette, hogy Phenjan „bármikor készségesen válaszol” Washington baráti közeledésére. Addig is, mondta, „ahogy az egész világ tudja és mint ahogyan az Egyesült Államok is annyira aggódik, nagyfokú támadóeszközök természetesen szerepelnek háborús elrettentő eszközeink között”.

Az Egyesült Államok többször is elítélte az észak-koreai rakétaindításokat. Szeptember 15-én Ned Price külügyminisztériumi szóvivő diplomáciai megközelítést sürgetett a kérdésben. „Felszólítjuk a KNDK-t, hogy kezdjen értelmes és érdemi párbeszédet velünk” – mondta a szóvivő. „Nincs ellenséges szándékunk a KNDK-val szemben. Ezt nagyon világosan kifejtettük. Arra törekszünk, hogy csökkentsük az Egyesült Államokra és a térségbeli szövetségeseinkre leselkedő veszélyt és ebbe beletartozik a Koreai Köztársaság (Koreai Köztársaság vagy Dél-Korea) és Japán is. Úgy gondoljuk, hogy ezt a Koreai Köztársasággal folytatott diplomáciai úton tudjuk elérni” – mondta Price.

 

(Kiemelt kép: Emberek nézik a televíziós híradót, amely egy észak-koreai rakétakísérletről készült archív felvételeket mutat egy szöuli vasútállomáson 2021. szeptember 28-án, miután Észak-Korea a déli hadsereg szerint "azonosítatlan lövedéket" lőtt a tengerbe a keleti partjainál. Fotó: Jung Yeon-je / AFP.)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.