Észak-Korea nem áll le, újabb rakétát lőttek Japán felé

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába vasárnap – közölték a japán és a dél-koreai hatóságok.

2022. december 18., 07:55

Szerző:

A japán védelmi minisztérium szerint a rakéták 500 kilométert tettek meg, és legfeljebb 550 kilométeres magasságba emelkedtek, majd Japán különleges gazdasági övezetén kívül a tengerbe csapódtak. A tárca hozzátette: nem érkezett hír károkról. 

Az incidenst követően Japán pekingi nagykövetségén keresztül tiltakozott Phenjannál – jegyezte meg Ino Tosiro, a védelmi miniszter helyettese. 

Japán pénteken bejelentette, hogy megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat a következő öt évben, azzal a céllal, hogy a hadsereg megelőző csapások végrehajtására is képessé váljon. Tokió szerint Phenjan katonai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Japánra nézve. 

Észak-Korea pénteken jelezte: sikeresen tesztelt egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművet egy új fegyver kifejlesztése céljából. 

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan idén példátlanul sok rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.

(Kiemelt képünk: Ezen a 2022. március 24-én készült, a dél-koreai védelmi minisztérium által Szöulban rendelkezésre bocsátott kézi fotón egy ATACMS (Army Tactical Missile System) lövedék kilövése látható egy meg nem nevezett helyről a Keleti-tenger (Japán-tenger) környékén, egy éleslövészeti gyakorlat során, miután Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki. JO YONG HAK / Dél-koreai Védelmi Minisztérium / AFP)

 

 

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.