Forrnak az indulatok Észak-Írországban

Komoly válsághoz vezethet a katolikus Sinn Féin győzelme az északír választásokon, a legnagyobb protestáns párt, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) blokkolja a törvényhozás, a Stormont működését.

2022. május 14., 16:13

Szerző:

A polgárháborút lezáró 1998-as Nagypénteki Megállapodás értelmében az első minisztert, vagyis a kormányfőt a legtöbb szavazatot kapó párt adja, ám a helyettesének, a második miniszternek mindig a másik felekezetből kell kikerülnie. Vagyis a választási eredmény tükrében erre a tisztségre a DUP-nak kellene jelölnie valakit. 

A párt vezetője, Sir Jeffrey Donaldson már hónapokkal korábban bejelentette, hogy katolikus győzelem esetén nem ad le jelölést az első miniszter helyettesének pozíciójára, pénteken pedig a házelnök megválasztását sem támogatta, lehetetlenné téve a Stormont működését – írja a Népszava.

Házelnök nélkül sem vitákra, sem bizottsági ülésekre nem kerülhet sor. A kijelölt első miniszter, Michelle O'Neill, a Sinn Fein vezető-helyettese nem véletlenül sürgette, hogy a DUP ismét csatlakozzon a végrehajtó hatalomhoz és érdemben vegyen részt az új törvényhozás munkájában.

Donaldson a kormány és a Stormont szabotálásával minden bizonnyal azt szeretné elérni, hogy változtassanak az országrész jelenlegi bonyolult, és egyre több probkémát okozó státuszán. A Brexit-egyezmény „északír jegyzőkönyve” garantálja a nyitott határt az EU és Írország, illetve Írország és Észak-Írország között. Viszont az Ír-tengeren így létrejött egy vámhatár Nagy-Britannia és Észak-Írország között. A határellenőrzés fennakadásokat, késéseket okoz az áruforgalomban, így áruhiányhoz vezetett a Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállított termékek esetében.

Ez persze London számára is kiemelt célkitűzés, ám az EU-val régóta húzódó tárgyalások a mai napig nem vezettek eredményre. Liz Truss külügyminiszter már azt is bejelentette, hogy a brit kormánynak "„az EU rugalmatlansága miatt nem maradt más választása, mint a cselekvés”. Ez alaztt valószínűleg a szerződés egyes részeinek egyoldalú felmondását érti. Csakhogy ezt a londoni parlament mindkét házának jóvá kell hagynia. Az alsóház Észak-Írországgal foglalkozó állandó bizottságának elnöke, Simon Hoare szerint a javaslatok első fokon valószínűleg átmennek, de a felsőháztól nem lehet gyors jóváhagyást várni. Ez viszont az északír patthelyzet elhúzódását vetíti előre.

(Kiemelt képünk: A protestáns Ulster Önkéntes Erő (UVF) falfestménye Észak-Írországban, 2021.07.11  Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.