Erdoğan győzelmének hírére mélyrepülésbe kezdett a török líra

A piac reagált Erdoğan győzelmére.

2023. május 29., 16:37

Szerző:

Hétfőn kora reggel egy dollárért ismét több mint 20 lírát adtak, ráadásul az árfolyam a később sem kapott erőre, így délután egy órakor már 20,08 lírát ért egy dollár. A török fizetőeszköz egy nap alatt már több mint fél százalékot esett a dollárhoz képest – írja a Portfolio.

A piacok Recep Tayyip Erdoğan választási győzelmére reagálnak azok után, hogy török líra pénteken történelmi mélypontra süllyedt. A 2003 óta hivatalban levő vezető vasárnap újabb öt évre kapott felhatalmazást a választóktól, miután a szavazatok 52 százalékát megszerezve maga mögé utasította a hatpárti ellenzéki összefogás elnökjelöltjét, Kemal Kilicdaroglut, akinek a választók 48 százaléka szavazott bizalmat a második fordulóban.

A zuhanó líra mellett a hatalmas infláció, a negatív tartományba eső nettó jegybanki tartalékok a szakértők szerint azt mutatják, hogy nem fenntartható az eddigi gazdaságpolitika, azonban a török jegybank továbbra sem hajlandó kamatot emelni.

A török fizetőeszköz a elmúlt öt évben a dollárral szemben értékének mintegy 77 százalékát veszítette el.

(Fotó: Adem ALTAN / AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.