ENSZ-vizsgálatot követel az Irak elleni amerikai invázió ügyében az orosz alsóház elnöke

ENSZ-vizsgálatot követelt az Irak elleni 2003-as amerikai invázió ügyében Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján.

2023. február 5., 12:50

Szerző:

„Húsz éve annak, hogy az Egyesült Államok elkövette a nemzetközösség egyik legnagyobb becsapását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén (Colin) Powell külügyminiszter tömegpusztító fegyverek előállításával vádolta meg Irakot, bizonyítékként egy fehér anyagot tartalmazó kémcsövet bemutatva. Az ENSZ BT nem hatalmazta fel Washingtont az erő alkalmazására, az amerikai erők mégis megtámadták Irakot” – írta Vologyin.
 

„Az ENSZ-nek ki kell vizsgálnia Washington emberiesség elleni bűncselekményeit. A döntéseket meghozó politikusokat pedig meg kell büntetni az áldozatok, a menekültek, a tönkretett életek millióiért” – vélekedett a politikus, aki szerint az Irak elleni amerikai inváziónak félmillió civil áldozata volt, az elnököt kivégezték, az országnak pedig vége lett. Emlékeztetett arra, hogy Powell később elismerte: a kémcsöves jelenet félrevezetés volt. Washingtont mégsem vonták felelősségre sohasem.
 

(Fotó: Ahmad Al-rubaye / AFP)

 

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.