ENSZ: Pokollá vált az élet Gázában

Egyre rosszabb a helyzet a Gázai övezetben – hívja fel a figyelmet az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége. A WHO adatai szerint az emberek pusztán a három százalékát tudják beszerezni a vízszükségletüknek. 

2023. október 20., 14:57

Szerző:

Juliette Touma, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének, az UNRWA-nak a munkatársa szerint Gáza „pokollá vált” az elmúlt hetekben ezért az sotromgyűrű feloldására szólított fel és sitette a rafahi határátkelő megnyitását. 

„Az idő fogytán van. Már majdnem két hét telt el és ez alatt az idő alatt az UNRWA semmilyen ellátmányt nem tudott Gázába juttatni”

– fogalamzott a BBC-nek Touma.

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy a segélyek ne kerüljenek a Hamász kezébe, azt válaszolta, hogy az UNRWA „szigorú ellenőrzési és felügyeleti rendszerrel rendelkezik”, mivel a szervezet 13 ezer alkalmazottja csak azoknak ad segélyt, akiknek szükségük van rá – „ezt már évtizedek óta csináljuk”.

WHO: 100 liter víz helyett mindössze 3 jut a Gázában rekedteknek

A gázai csapvíz sós és szennyezett, és már eddig is ivásra alkalmatlannak számított, a Hamász támadása óta pedig Izrael elzárta a tiszta vízellátás nagy részét – írja szintén a BBC. A WHO a napi vízszükségletet személyenként legalább 100 literben határozza meg – ivásra, főzésre és tisztálkodásra értve. A konfliktus előtt a gázai átlagfogyasztás körülbelül 84 liter volt, és ebből csak 27 liter minősült emberi fogyasztásra alkalmasnak.

Jelenleg a WHO becslései szerint a gázaiak átlagos vízfogyasztása mindössze három liter személyenként.

(Kiemelt képünk: Kitelepített emberek ivóvizet hoznak az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) egyik iskolája udvaráról Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részén 2023. október 20-án. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

 

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.