ENSZ-tisztviselő: Gázában nincs biztonságos hely

Martin Griffiths, a nemzetközi szervezet humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese szerint kollégái, akiknek a napokban sikerült bejutnia a Gázai övezet északi részébe, horrorisztikus állapotokról számoltak be, írja a CNN alapján a Privátbankár.

2024. január 13., 12:51

Szerző:

Griffiths szerint az éhezés kockázata napról napra növekszik, mivel az élelem és a víz kifogyóban van, az egészségügyi rendszer pedig összeomlik. A gázai nők nem tudnak biztonságosan szülni, a gyerekeket nem lehet beoltani, fertőzéses betegségek terjednek, az emberek pedig a kórházak udvarán keresnek menedéket – írja a lap.

Hozzátette: még ha az emberek képesek is lennének visszatérni az otthonaikba, sokuknak már nincs hova visszatérni, mivel otthonaikat lerombolták. A menedékhelyeken már így is jóval több ember van, mint amennyit el tudnának látni.

Griffiths arra is utalt, hogy az ENSZ kísérleteit a humanitárius konvojok bejuttatására az északi részre Izrael késleltetéssel, megtagadással és teljesíthetetlen feltételek szabásával akadályozza, de még a középső területeket és a déli Khan Junisz városát is alig tudják elérni.

Az ENSZ-tisztviselő szerint az izraeli bombázások azokon a területeken is erősödtek, ahova korábban az izraeli hadsereg küldte a civileket a biztonságukra hivatkozva. Szerinte Gázában nincs biztonságos hely. Eddig mintegy 1,9 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Ezzel együtt kitért a palesztin Hamász október 7-i terrortámadására, annak mintegy 1200 áldozatára, a több mint 200 túszra, valamint arra is, hogy palesztin szélsőséges szervezetek továbbra is rakétákkal támadják Izraelt.

Összességében kijelentette: „amit október 7-e után láttunk, az szégyenfolt a kollektív lelkiismeretünkön”, és ha nem cselekszünk, akkor kitörölhetetlen folttá válik, és még több ember fog meghalni a légicsapások, az éhínség és a betegségek miatt Gázában.

„Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen,” emelte ki, és ismét tűzszünetre hívott fel, valamint sürgős fellépésre kérte a Biztonsági Tanácsot a háború befejezése érdekében.

(Kiemelt kép: Palesztinok a holmijukat cipelve menekülnek biztonságosabb területekre Gáza városában az izraeli légicsapások után, 2023. október 13-án. Fotó: AFP)