ENSZ-főtitkár: Ezt a háborút nem lehet megnyerni

António Guterres szerint a háború folytatása Ukrajnában erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag védhetetlen és katonailag értelmetlen.

2022. március 22., 18:14

Szerző:

Ideje véget vetni az Ukrajnában zajló abszurd háborúnak, mert a konfliktus sehova sem vezet, az ukránok pedig a földi poklot élik meg – jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár. Véleménye szerint a háború folytatása Ukrajnában erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag védhetetlen és katonailag értelmetlen.

A New Yorkban megtartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy amennyiben Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra elfoglalni. „Ezt a háborút nem lehet megnyerni. Előbb vagy utóbb a harcmezőről a békeasztalhoz kell áthelyeződnie” – hangsúlyozta. Az Azovi-tenger partján fekvő város tanácsa kedden úgy fogalmazott, hogy az orosz haderő "halott föld hamvaiba" bombázza a várost.

Az ENSZ szerint a harcok miatt már 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát Ukrajnában. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy válogatás nélkül tüzel polgári célpontokra is, amit a moszkvai vezetés visszautasít, írja az MTI.

(Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.