Támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa a gázai tűzszünet legújabb tervét

 Az amerikaiak által támogatott javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit.

2024. június 11., 11:29

Szerző:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta azt az izraeli–gázai tűzszünet tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén – adta hírül a BBC. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 14 igennel szavazott, még Oroszország tartózkodott. 

Ezek a tűzszünet feltételei

A javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit, amik között szerepel a Hamász által fogvatartott túszok szabadon bocsátása, az elhunyt túszok maradványainak visszaadása és a palesztin foglyok cseréje. A határozat szerint Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és arra sürgeti a Hamászt, hogy ő is egyezzen bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezzel a döntéssel csatlakozott a világ számos kormányához és a G7 csoport országaihoz, akik már korábban is támogatták az amerikai elnök, Joe Biden május 31-én ismertetett három részből álló tervét. 

A mostani határozatot nem sokkal azután fogadták el, hogy az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken külföldi vezetőkkel, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. Pár órával az ENSZ szavazás előtt Blinken arra kérte a térség vezetőit, hogy győzzék meg a Hamászt arról, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot. A terrorszervezet korábban azt nyilatkozta, hogy támogatja a tervet. Hétfőn pedig nyilatkozatban üdvözölte a Biztonsági Tanács döntését. Hivatalos válasz viszont még nem érkezett a Dohában székelő politikai vezetőktől. 

Három fázisú lenne a tűzszünet a javaslat szerint

Az amerikai elnök által korábban ismertetett javaslat három részből álló tűzszünetet taglalt. Eszerint az első fázisban rövid tűzszünet lép érvénybe és megtörténik a túszok-foglyok cseréje. A másodikban tartósan véget érnek a harcok és az izraeli erők teljesen kivonulnak a Gázai övezetből. A harmadik szakasz pedig a terület hosszú távú jövőjével és az újjáépítéssel foglalkozik. 

A tervezetet viszont Izraelen belül sem támogatja mindenki, néhány szélsőjobboldali miniszter azzal fenyegetőzik, hogy kilépnek a kormányból, ha létrejön ez a tűzszüneti egyezmény. A Biztonsági Tanácsban sem volt teljes az egyetértés. Kína, bár támogatta a tervet, aggodalmát fejezte ki a szövegével kapcsolatban. Az ország nagykövete pedig megkérdőjelezte, hogy mennyivel lesz másabb hatása ennek a határozatnak, mint a korábban elfogadott három javaslatnak, amit nem tartottak be.  Még az orosz követ, Vassily Nebenzia a részletek miatt aggódott. És kétséggel fogadta, hogy Izrael valóban teljesen véget vetne a katonai műveleteinek a térségben. 

(Képünkön : Középen az amerikai ENSZ nagykövet, Linda Thomas-Greenfield szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsának a közel-keleti helyzetről tartott gyűlésén 2024. június 10-én, New Yorkban. Fotó forrása: Angela Weiss/AFP)