Súlyos figyelmeztetést adott ki az ENSZ főtitkára

Az erőszakmentesség világnapja alkalmából elmondott beszédében a békére és a kölcsönös tisztelet fontosságára hívta fel a figyelmet António Guterres, az ENSZ főtitkára vasárnap.

2022. október 3., 09:37

Szerző:

António Guterres elmondta, ezen a napon nem csak Mahátma Gandhi születésnapját, hanem az általa megtestesített emberi értékéket is ünnepeljük: a békét, az egymás irányába tanúsított tiszteletet és megbecsülést. Guterres hozzátette, a világban sokszor nem ezen értékek szerint élünk, megjegyezve, hogy „ezt a következtetést a növekvő konfliktusokból, az éghajlatváltozásból, káoszból, szegénységből, éhezésből és a növekvő egyenlőtlenségből, előítéletekből, rasszizmusból és a gyűlöletkeltő beszédből, valamint az erkölcsileg csődbe ment globális pénzügyi rendszerből vonhatjuk le”.

A világ "legyőzheti ezeket a kihívásokat, ha elsajátítja Gandhi értékeit, és kultúrákon, határokon átívelő munkával jobb világot építünk. Békésebb jövőt építhetünk mindenki számára, az emberek egészségébe, oktatásába, tisztességes munkahelyekbe és szociális védelembe való befektetéssel" - mondta Guterres.

Felszólította továbbá a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a fejlődő országokat, amelyek lépéseket tesznek egy olyan jövő létrehozatalának irányába, melyben a kulturális és vallási sokszínűség nem fenyegetést hanem szociális gazdagságot jelent.

2007 júniusában fogadta el az ENSZ Közgyűlése azt a határozatot melynek értelmében október 2-t, Mahátma Gandhi születésnapját, az erőszakmentesség világnapjának nyilvánította.

(Kiemelt kép: António Guterres ENSZ-főtitkár. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.