Az ujgur népirtás miatt szorongatják Kínát

Felszólította Kínát António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy tartsa be az emberi jogi főbiztos által összeállított, a Hszicsiang-Ujgur autonóm tartományban elkövetett emberiesség ellen bűnöket taglaló jelentésben szereplő ajánlásokat – közölte csütörtökön Guterres szóvivője.

2022. szeptember 2., 07:19

Szerző:

A Fehér Ház csütörtökön felszólította Pekinget: haladéktalanul szüntesse be az ujgurok elleni „atrocitásokat” és szabad beutazást sürgett a tartományba. 

A szerdán közzétett jelentés ismételten leszögezi, amit az ENSZ-főtitkár már egy ideje mond Hszicsiangról: tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és az ujgur kisebbséget 

– mondta sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric.

António Guterres aggódik amiatt, amit olvasott, és valóban reméli, hogy a kínai kormány követi majd az ajánlásokat. 

Szerda éjjel közzétett jelentésében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (UNHCR) a kínai hatóságok által elkövetett olyan jogsértéseket állapított meg a Kína nyugati részén fekvő, részben muszlim ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, amelyek emberiesség elleni bűncselekmények gyanúját is felvetik. Megállapítja, hogy

„hiteles bizonyítékok vannak azzal kapcsolatosan, hogy kínzásokat és nemi erőszakot követtek el az ujgur kisebbség ellen”

 és cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget. 

A jelentés szorgalmazza "minden, szabadságától önkényesen megfosztott ember szabadon engedését és minden, az ujgurokkal szemben hátrányosan megkülönböztető törvény, politika és gyakorlat felszámolását. 

Több ország, például az Egyesült Államok korábban népirtáshoz hasonlította az ujgurokkal szembeni bánásmódot. 

Csütörtökön Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő üdvözölte Michelle Bacheletnek, az ENSZ szerdán leköszönt emberi jogi főbiztosának a jelentését. „Fel fogjuk szólítani Kínát, hogy haladéktalanul szüntesse be ezeket az atrocitásokat” – mondta a szóvivő újságírók előtt, és sürgette: Kína tegye lehetővé független szakértők akadálytalan beutazását a térségbe. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jelentést üdvözölve azt követelte, hogy Peking adjon számot „erről a népirtásról”. „A jelentés megerősíti és megismétli súlyos aggodalmainkat folyamatban lévő népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyeket abban a régióban követnek el amelyben ez a muszlim kisebbség él” – írta Blinken közleményében.

„Továbbra is követelni fogjuk, hogy a kínai hatóságok adjanak számot, és felszólítjuk őket, hogy engedjenek szabadon minden indoklás nélkül fogvatartottat, és tegyék lehetővé független szakértők beutazását Hszicsiangba, Tibetbe, és Kína szerte”

– fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ujgur közösség egy tagja molinót tart a feje fölé egy tüntetésen Londonban, 2021. április 22-én. Fotó: AFP | Justin Tallis)

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).