ENSZ-főtitkár: nem lesz béketárgyalás a közeljövőben Ukrajnában

Lehet, hogy egyesek gyors ukrán győzelemben reménykednek, ez azonban illúzió, szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár.

2022. szeptember 14., 20:41

Szerző:

Nem várható rövidesen béketárgyalások megkezdése Moszkva és Kijev között -mondta szerdán New Yorkban az ENSZ-főtitkára, miután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez”

- jelentette ki António Guterres. Az ENSZ kétségkívül kész hozzájárulni a konfliktus megoldásához, de „minimális” annak az esélye, hogy eljussunk ide - tette hozzá.
Guterres Putyinnal megvitatta a fekete-tengeri gabonaexportról kötött megállapodás, a hadifoglyok és az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kérdését is.

Guterres abszolút fontosnak nevezte, hogy feloldják az orosz műtrágyaexport útjában álló akadályokat.
A nemzetközi közösségnek meg kell oldania az orosz műtrágyák piacra juttatásának kérdését, ellenkező esetben a világnak jövőre élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie - szögezte le a főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakával kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Oroszország és Ukrajna az ENSZ közvetítésével állapodott meg Törökországgal több millió tonna ukrán gabona elszállításáról a Fekete-tengeren, valamint az orosz műtrágya és élelmiszer exportjáról.

A világszervezet főtitkára bejelentette, hogy folynak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve, a háborús övezetben lévő zaporizzsjai létesítmény biztonságáról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, Ukrajna és Oroszország között.
A Kreml tájékoztatása szerint Putyin a Guterressel folytatott telefonbeszélgetésben üdvözölte NAÜ-vel a szakosított ENSZ-szervezet küldöttségének a helyszínen tett látogatása után kialakult „konstruktív” együttműködést.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Vlagyimir Putyin álláspontja, hogy az ukrán gabonát elsősorban a szegény országokhoz kell eljuttatni.

Guterres kijelentette: az ukrajnai háború során elfogott valamennyi hadifoglyot ki kell cserélni.

Az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszaka általános vitájának napirendjén a jövő héten szerepel Ukrajna.

A főtitkár felszólította a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoportot, hogy csökkentsék drasztikusan a széndioxid-kibocsátásukat és szenteljenek több pénzt az éghajlatváltozás leküzdésének.

Guterres, aki a múlt héten Pakisztánban járt, hogy személyesen mérje fel az általános éghajlatváltozásnak leginkább kitett egyik országban a heves monszunesőzések és az árvíz okozta károkat, figyelmeztetett, hogy a mostani pusztítás egyre megszokottabb lesz, ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket. Egyúttal felszólította a világgazdaság 80 százalékát adó G20-országokat, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen.

Ha a G20 országainak egyharmada víz alá kerülne, ami holnap bekövetkezhet, sokkal könnyebben meg tudnának állapodni a drasztikus üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséről.

António Guterres szerdán ismertette az újságírókkal az állam- és kormányfők részvételével tartandó, jövő héten kezdődő 77. ülésszak általános vitájával kapcsolatos álláspontját, és elsődleges feladatnak nevezte az éghajlatváltozás elleni harcot.

„Üzenetem a világ vezetőihöz: Csökkentsék a hőmérsékletet, most!” - szögezte le a főtitkár.

(Kiemelt kép: António Guterres ENSZ-főtitkár. Fotó: Muhammad Reza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)