Előzetes letartóztatásban marad a Kuciak-gyilkosság egyik fő gyanúsítottja

2018. április 16., 15:24

Szerző:

Előzetes letartóztatásban marad Antonio Vadala kelet-szlovákiai olasz vállalkozó a Kassai Kerületi Bíróság döntésének értelmében. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elutasította Vadala panaszát és visszaadta az ügyiratokat az előterjesztő bíróságnak – írja a Bumm.

Vadala ellen Olaszországban illegális drogkereskedelem és drogkereskedelemmel foglalkozó bűnbandában való részvétel miatt indítottak eljárást. A vád szerint a vállalkozó nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába. Európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, amit aztán kiegészítettek, már pénzmosással is gyanúsítják.

Március 13-án vették őrizetbe Vadalát, két nappal később a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Az olasz vállalkozó szlovákiai kapcsolataival és tevékenységével a meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak is írt. Kuciak az aktuality.sk hírpotálnak dolgozott, valószínűleg munkája miatt ölték meg. Magyarul is olvasható utolsó cikke az olasz maffia szlovákiai tevékenységéről szólt, de nyomozott a miniszterelnök asszisztense és a maffia közötti kapcsolat után is. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki országszerte, végül Robert Fico miniszterelnök is belebukott. Heves viták után az államfő március végén kinevezte az új kormány tagjait.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.