Előre figyelmeztettek a szakértők az árvízre Németországban

Rengeteg a halott, sok az eltűnt. Akár hetekbe is telhet a helyreállítás.

2021. július 19., 17:42

Szerző:

Napok óta brutális árvíz pusztít Nyugat-Európában. Németországban rengetegen haltak meg a természeti katasztrófa miatt. Az árvíz sújtotta térségből érkező fotókon, mintha egy rossz katasztrófafilm elevenedne meg. Ahogy a német kancellár mondta: döbbenet, ami történik. Belgiumban és Hollandiában valamivel jobb már a helyzet, mert apadni kezdtek a folyók. Hollandiában még mindig riasztás van érvényben. Hiába figyelmeztettek előre a szakemberek, a német katasztrófavédelem mintha nem lett volna eléggé felkészülve. Közben a szomszédos Ausztriában is egyre nagyobb gondokat okoz az áradás.

Ausztria nyugati részén a több folyó is kilépett medréből a viharokat követően. Salzburgban és Tirolban annyira magas a vízállás, hogy a Salzach folyója településeket árasztott el, földcsuszamlásokat okozott, a vihar fákat csavart ki. Bajorországban is hatalmas pusztítást végzett az ítéletidő vasárnapra virradóra. Berchtesgaden közelében az utak járhatatlanná váltak a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű víz miatt.

Az alsó-németországi Passauban találkozik három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz, itt a vízszintek olyan magasan állnak, hogy a legmagasabb fokú veszélyhelyzet van életben, hétfőn 8,18 méteren állt a víz Dunán, itt rendkívüli a védelmi készültség, de a rendőrség szóvivője szerint nem kell tartani attól, hogy kiöntenek a folyók.

Nyugaton már takarítják a romokat

Az ország nyugati területein, ahol levonult az ár, takarítanak, próbálják menteni a menthetőt. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Erfstadt városban 100 darab elsüllyedt gépjárművet, köztük két teherautót emeltek ki a vízből, ám halottat most nem találtak. Az árvíz által különösen érintett dél-bajorországi Berchtesgadener Land járásban is fellélegezhettek az éjszaka.

A Drezdából Prágába vezető vasútvonal a munkálatokat követően egyetlen sínen ismét járható. A hajóközlekedést is helyreállítják a hatóságok a Rajnán Speyer városánál és Kalsruhenel. A németországi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban nem lesz eső, így talán elvonul az ár.

A hivatalos áldozatok száma 160-ra nőtt a hétvégén, a Rajna-vidék-Pfalz északi részén található Ahrweiler járásban 117 halottról tudnak hivatalosan, miközben Észak-Rajna-Vesztfáliában 46-ra nőtt a halottak száma. Felső-Bajorországban egyetlen halálesetet erősítettek meg hivatalosan. A hatóságok hivatalosan 1500 eltűnt embert keresnek.

Tudhatták a bajt

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. A Stern.de hétfőn arról számolt be, hogy előre látható volt a katasztrófa Németországban és az érintett területeken. Ezt Hannah Cloke, a readingi egyetem vízügyi professzor és az európai árvíz-tudatossági rendszer (Efas) egyik, magát megnevezni nem kívánó munkatársnője nyilatkozta a Sunday Times-nak.

A szakértők azt állították, hogy négy nappal a Németországot, Belgiumot, Hollandiát és Luxemburgot elöntő árvíz előtt figyelmeztették a térségeket, hogy árvíz jöhet a Rajnán és a Maas folyón. A szakértők azt is elmondták, hogy a rengeteg halottat számláló Ahrweiler térségben egész pontosan szóltak előre, hogy baj lesz.

?rv?z N?metorsz?gban

A törmeléket takarítják helyi lakosok az árvíz sújtotta Schuldban 2021. július 18-án. Fotó: Sascha Steinbach / MTI / AFP

Erre egyébként a német Bild lap is reflektált. Egy publicisztikában azt írták: csődöt mondott a német katasztrófavédelem. A lap azt állította, az árvízzel érintett területen a katasztrófavédelem kudarcot vallott. A szirénák sok helyen némák maradtak, és előzetes figyelmeztetés sem volt, a hangosbeszélő autók nem járták az utcákat, ahogy az katasztrófahelyzetekben kötelező. A közszolgálati rádiók pedig popzenét játszottak, miközben több száz ember házát elöntötte víz. 

Nevetett a romokon a tartományi miniszterelnök

Mindeközben hatalmas felháborodást váltott ki Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Armin Laschet, aki felszabadultan nevetgélt a katasztrófa sújtotta területet meglátogatva, miközben Frank-Walter Steinmeier miniszterelnök beszédét hallgatta. Angele Merkel lehetséges utódja aztán elnézést kért.

Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: törvénybe kell foglalni, hogy az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös feladata. Vasárnap Angela Merkel kancellár és Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke látogatást tettek az árvíz által leginkább érintett nyugat-németországi Ahrweiler megyében, ahol teljesen elpusztított Eifeldorf Schuld falucskában jártak.

A kancellár bejelentette, hogy a kormány már szerdán rövidtávú segélyprogramot indít. Angela Merkel azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együttesen cselekednek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítésének érdekében.

Tart a veszélyhelyzet Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban

Hollandiában és Belgiumban is apadni kezdtek a folyók a szerdai heves esőzések után, ahol az ország történelmének legsúlyosabb árvizében 27-en haltak meg az áradások következtében, az összeomlott épületek további áldozatokat rejthetnek, a katonaság drónokkal és helikopterekkel keresi az eltűnteket. Belgiumban nemzeti gyásznapot tartanak július 20-án. Vasárnap délelőtt már csak a Mehaigne, a korábban megáradt Meuse egyik mellékfolyójának magas vízszintje okozott aggodalmat.

Hollandiában továbbra is riasztási fokozat van a Namur és a Liege folyók mentén, valamint a leginkább érintett Limburg tartományban. Az ítéletidő Hollandiát és Luxemburgot se kímélte, Hollandiában több száz ember hagyta el az otthonát, miután átszakadt egy gát Limburg tartományban. Luxemburgban továbbra is a legmagasabb, vörös fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Moselle folyó régiója a legveszélyeztetettebb. A luxemburgi kormány 50 millió eurót különített el a károsultak megsegítésére.

(Kiemelt kép:Vízben álló lakóépületek az alsó-bajorországi Passauban 2021. július 18-án, miután a heves esőzések nyomán megáradt Duna elöntötte a város alacsonyabban fekvő részeit. Fotó: Peter Kneffel / MTI / AFP)