Ellopták Joe Biden lányának naplóját

Nemcsak a naplóját lopták el. 

2022. augusztus 25., 21:19

Szerző:

Elismerte bűnösségét egy New Yorki-i ügyészség előtt két ember, aki ellopta és értékesítette Joe Biden amerikai elnök lányának naplóját. A két floridai lakos nemcsak Ashley Biden naplóját, hanem egyéb személyes tárgyait is ellopta, majd eladta - közölte az ügyészség csütörtökön. Mindketten bűnösnek vallották magukat.
 

A szociális munkásként dolgozó, 41 éves Ashley Biden egy floridai lakásban tárolta azokat a személyes tárgyait, amelyeknek az eltűnését még 2020 őszén jelezte a hatóságoknak. Az ügyészség közlése szerint a lakásból, amelyben az egyik vádlott a bűncselekmény elkövetésekor élt, adónyilatkozatokat, egy családi képekkel teli digitális eszközt, egy naplót és egy mobiltelefont loptak el.
 

A tárgyalás során kiderült, hogy a floridai lakásban élő nő ellopta a tárgyakat, majd kapcsolatba lépett egy ismerősével, aki felkereste a Project Veritas nevű jobboldali oknyomozó szervezetet, amely fizetett a férfinak és a nőnek azért, hogy azokat eljuttassák nekik New Yorkba. Az aktivista szervezet munkatársai a jelentés szerint átvették a tárgyakat, majd visszaküldték a férfit és a nőt Floridába, hogy Ashley Biden még több tulajdonát elhozzák nekik. A szervezet a két vádlottnak fejenként 20 ezer dollárt (8,2 millió forint) fizetett.
 

A Project Veritas - melynek céljai közt a politikusok és a sajtó lebuktatása is szerepel - saját állítása szerint "tippadóktól" kapta meg a naplót, amelyet az informátorok egy szobában találtak. A szervezet képviselői azt állítják, hogy a naplót azonnal beszolgáltatták a rendőrségnek, és semmi törvénybe ütközőt nem tettek.James O'Keefe, a szervezet alapítója elmondta, hogy azért nem közöltek semmilyen információt a naplóból, mert nem tudták alátámasztani, hogy az valóban Ashley Biden tulajdona.  Tavaly áprilisban mind O'Keefe, mind a Project Veritas általa működtetett Twitter-fiókot letiltották a mikroblog-megosztó közösségi oldalról, amiért, a Twitter indoklása szerint "félrevezetéssel és platformmanipulációval megsértette a Twitter irányelveit".

(Fotó: Nicholas Kamm / AFP)