Ellopták Joe Biden lányának naplóját

Nemcsak a naplóját lopták el. 

2022. augusztus 25., 21:19

Szerző:

Elismerte bűnösségét egy New Yorki-i ügyészség előtt két ember, aki ellopta és értékesítette Joe Biden amerikai elnök lányának naplóját. A két floridai lakos nemcsak Ashley Biden naplóját, hanem egyéb személyes tárgyait is ellopta, majd eladta - közölte az ügyészség csütörtökön. Mindketten bűnösnek vallották magukat.
 

A szociális munkásként dolgozó, 41 éves Ashley Biden egy floridai lakásban tárolta azokat a személyes tárgyait, amelyeknek az eltűnését még 2020 őszén jelezte a hatóságoknak. Az ügyészség közlése szerint a lakásból, amelyben az egyik vádlott a bűncselekmény elkövetésekor élt, adónyilatkozatokat, egy családi képekkel teli digitális eszközt, egy naplót és egy mobiltelefont loptak el.
 

A tárgyalás során kiderült, hogy a floridai lakásban élő nő ellopta a tárgyakat, majd kapcsolatba lépett egy ismerősével, aki felkereste a Project Veritas nevű jobboldali oknyomozó szervezetet, amely fizetett a férfinak és a nőnek azért, hogy azokat eljuttassák nekik New Yorkba. Az aktivista szervezet munkatársai a jelentés szerint átvették a tárgyakat, majd visszaküldték a férfit és a nőt Floridába, hogy Ashley Biden még több tulajdonát elhozzák nekik. A szervezet a két vádlottnak fejenként 20 ezer dollárt (8,2 millió forint) fizetett.
 

A Project Veritas - melynek céljai közt a politikusok és a sajtó lebuktatása is szerepel - saját állítása szerint "tippadóktól" kapta meg a naplót, amelyet az informátorok egy szobában találtak. A szervezet képviselői azt állítják, hogy a naplót azonnal beszolgáltatták a rendőrségnek, és semmi törvénybe ütközőt nem tettek.James O'Keefe, a szervezet alapítója elmondta, hogy azért nem közöltek semmilyen információt a naplóból, mert nem tudták alátámasztani, hogy az valóban Ashley Biden tulajdona.  Tavaly áprilisban mind O'Keefe, mind a Project Veritas általa működtetett Twitter-fiókot letiltották a mikroblog-megosztó közösségi oldalról, amiért, a Twitter indoklása szerint "félrevezetéssel és platformmanipulációval megsértette a Twitter irányelveit".

(Fotó: Nicholas Kamm / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.