Ellenzéki politikusokat és aktivistákat végez ki a katonai junta Mianmarban

Kivégzés 1990 óta nem történt az országban, a 2021 februárjában, puccsal visszatérő katonai rezsim most mégis újraindíthatja azokat.

2022. június 3., 16:09

Szerző:

A mianmari katonai junta pénteken bejelentette, hogy kivégeztet egy volt képviselőt és egy prominens demokráciapárti aktivistát, továbbá két másik személyt.

Phjo Zeja Thav volt parlamenti képviselőt és Ko Jimmy demokráciapárti aktivistát terrorizmus miatt ítélték halálra. Két másik fogvatartott személlyel együtt akasztás vár rájuk egyelőre meg nem határozott időpontban 

– közölte Zav Min Tun, a kormányzat egyik szóvivője. Phjo Zeja Thav az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért egykori képviselője. Novemberben tartóztatták le, és januárban ítélték el terrorizmus miatt.

A kormányszóvivő elmondta: az elítéltek fellebbeztek, és kérték büntetésük megváltoztatását, de mindegyikük kérelmét elutasították.

A mianmari katonai vezetés több tucat aktivistát ítélt halálra, akik tiltakoztak a hadsereg tavalyi puccsa ellen. A katonaság könyörtelenül lépett fel az ellenállókkal szemben.

Legutóbb 1990-ben hajtottak végre halálbüntetést az országban.  

Mianmarban a hadsereg tavaly február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

(Kiemelt kép: Diákok tüntetnek a katonai puccs ellen Mianmar fővárosában 2022 májusában. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)